Annons

Privatvärdar kallar till nya hyresförhandlingar – ”Oerhört stressande för hyresgästerna”

Nyheter Fastighetsägarna kommer inom kort att kalla till förhandling om nästa års hyror. För att bli klara i tid och slippa retroaktiva höjningar, enligt Fastighetsägarna. ”Oerhört förvånade och stressande för hyresgästerna”, menar Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.
Rikard Ljunggren Fastighetsägarna, Erik Elmgren Hyresgästföreningen
Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen
Oense. Fastighetsägarnas Rikard Ljunggren kallar till förhandling om 2025 års hyror inom kort. Erik Elmgren, förstår inte syftet och anser att det stressar hårt pressade hyresgäster inför sommaren.

Förhandlingarna om årets hyror håller på att avslutas. De har varit långdragna förhandlingar där den genomsnittliga höjningen har hittills hamnat på rekordhöga 5,17 procent. Den nya modell som parterna sjösatt för att förhandla hyrorna har inte gjort att förhandlingarna flutit smidigare. Många hyror har fått avgöras av skiljeman.

Trots att vi är i slutet av maj och sommaren står för dörren väljer Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna, att redan nu gå ut och meddela att man inom kort tänker kalla till förhandling om 2025 års hyror. Organisationen förhandlar hyrorna för 320 000 lägenheter i hela landet. Framför allt för privatvärdar men även ett fåtal allmännyttiga bolag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi gör det för att bli klara i tid och att de nya hyrorna ska kunna aviseras vid årsskiftet. Ingen vill ha retroaktiva höjningar, varken värdarna eller hyresgästerna, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR med bas i Göteborgsregionen.

”Höjningarna nästa år behöver vara högre”

Var i landet Fastighetsägarna vill börja förhandla är ännu för tidigt att säga, men inom de närmaste dagarna kommer organisationen lägga en plan. Ambitionen är att ha ett antal förhandlingstillfällen innan sommarsemestrarna.
Förhandlingarna sker lokalt, med redan nu flaggar Rikard Ljunggren för att Fastighetsägarna vill se ännu högre höjningar än de rekordhöga höjningar som förhandlats fram för i år.

– Kostnadsutvecklingen enligt trepartsmodellens första steg fortsätter att stiga. Detta då den bygger på ett genomsnitt av de senaste två årens, samt innevarande års utveckling. Det ger en indikation om att årets höjning behöver vara högre än tidigare år, säger Rikard Ljunggren.

Annons
Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

Hyresgästföreningen: Oerhört stressande för hyresgästerna

Sent i går kväll fick Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren information från Fastighetsägarna. Han delar inte alls uppfattningen att förhandlingarna ska dra i gång nu redan innan sommaren.

– Det är väldigt förvånande. Vi har precis avslutat en oerhört tuff förhandlingsomgång med de högsta höjningarna på 30 år. Hyreshushållen har det kämpigt. Att komma med det här utspelet är oerhört stressande för hyresgästerna.

Förhandlingarna ha de senaste åren dragit ut på tiden. Är det inte bra att dra i gång i tid så att hyresgästerna ska slippa retroaktiva höjningar?

Läs ocksåNy toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och VarbergNu blir det högre hyror hos Aranäs, Derome Fastighet och en rad andra privata hyresvärdar i Kungsbacka och Varberg.

– Det finns inget som säger att förhandlingarna om 2025 års hyror ska bli på samma sätt. Dessutom är vi inte klara med vad vi ska förhandla omkring. Det kommer bli en slags låtsasförhandling. Jag förstår inte syftet, säger Erik Elmgren.

Annons

Han vill inte prata siffror, men menar att hyresgästerna inte klarar av höga höjningar tre år i rad.

– Räntorna är på väg ner. Det värsta är över. Alla tecken pekar på att det är läge att komma med återhållsamma krav på en tid på året då vi brukar börja förhandla hyrorna, säger Erik Elmgren.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.