Annons

Kritik mot rapport om marknadshyra

Nyheter Inför marknadshyror, föreslår professorerna Stellan Lundström och Hans Lind i rapporten ''Bostäder på marknadens villkor''. Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, är kritisk. – Med marknadshyra upphör hyresgästernas besittningsskydd, säger han.​
Rapporten presenterades på onsdagen vid ett välbesökt seminarium i Stockholm.
Men de kända fastighetsekonomerna Lundström och Lind menar att några former av regleringar måste finnas kvar på bostadsmarknaden.
– Det handlar om omreglering, inte avreglering, av bostadsmarknaden, där stat och kommun drar sig tillbaka, framhåller Stellan Lundström som menar att man måste komma bort från ”politiseringen av upplåtelseformerna”.
Stellan Lundström och Hans Lind förespråkar också ägarlägenheter, med hänvisning till att detta är ett vanligt boende utomlands.
– Långsiktigt sett är hyresrätten den dyraste upplåtelseformen och äganderätt den billigaste, menar Hans Lind.
Ägarlägenheter skapar en ny hyresmarknad, då de ofta fungerar som investeringsobjekt för privatpersoner och riskkapitalister som därefter hyr ut dem till hyresgäster.
 
Med stor sannolikhet kommer ägarlägenheter blir verklighet i Sverige redan nästa år, då det finns en riksdagsmajoritet bakom förslaget.
– Ett dåligt alternativ med otrygghet för hyresgästen, menar Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Pär Svanberg pekar också på att hyresrätten oförtjänt fått ta mycket stryk i debatten, inte minst när det gäller svårigheten att hitta en hyresrätt i storstäderna.
– Flyttar man från Fagersta till Stockholm blir det problem att hitta bostad, oavsett upplåtelseform, konstaterar han.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.