HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kronofogden: Undvik att hamna hos oss

Östergötland Vänta inte, ta tag i det direkt. Det rådet ger både kronofogden och Hyresgästföreningen när det gäller hyresgäster som krävs på skulder.
Foto: Kronofogden / Jenny Knutsson
Max Wallenberg på Kronofogden och Ingrid Buskas, regionsjurist på Hyresgästföreningen i Sydost.

Först en räkning, sedan en påminnelse, därefter inkasso, kanske vidare till stämning i tingsrätten och till sist kronofogden. Vägen en obetald räkning kan vandra är lång och ju längre tiden går desto besvärligare och dyrare kan det bli.

– Det absolut bästa rådet är att kontakta den man är skyldig pengar så snabbt som möjligt och att undvika att hamna hos oss, säger Max Wallenberg på Kronofogdemyndigheten.

Läs också"Det blir en personlig tragedi"

Att göra upp om exempelvis avbetalning på frivillig väg ger större möjligheter än om skulden hamnar hos kronofogden, som driver in pengarna utifrån deras bedömning.

– Har man pengar på banken så är det ofta första steget. Har personen ett jobb så är det absolut vanligaste är att man mäter ut en del av lönen varje månad, säger Max Wallenberg.

Hyresgästföreningen uppmanar också till att agera tidigt om man har en obetald räkning till sin hyresvärd.

Läs ocksåGjorde inte rent golvbrunn - stämdes på över 300 000

– Vi rekommenderar att man alltid öppnar sin post, särskilt om det kommer från inkassobolag och kronofogden. Öppna och ta hjälp, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i Linköping.

En obetald hyra innebär risk för vräkning. Om det handlar om en räkning kring en skada så finns det möjlighet att förhandla, uppger föreningen .

– Det går alltid att ifrågasätta beloppet och ta upp det till diskussion, säger Ingrid Buskas.

Läs också"Jag har inget bra svar på varför vi har fler ärenden"
Läs också De stämmer hyresgäster på miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.