HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Jag har inget bra svar på varför vi har fler ärenden”

Norrköping Enligt Hyresbostäder är tingsrätten sista alternativet om hyresgästen inte betalar sina skulder. Samtidigt har bolaget ingen förklaring till varför de stämmer så många.
Foto: Jakob Kindesjö
Thomas Idenås, (S), är styrelseordförande för Hyresbostäder i Norrköping.

Som Hem & Hyras granskning visar är Hyresbostäder det kommunala bostadsbolag som stämmer flest hyresgäster i Östergötland. Hos de flesta andra kommunala hyresvärdarna förekommer inte några stämningar alls.

— Jag har inget bra svar på varför vi har fler ärenden än några andra. Jag kan inte svara på hur andra gör, men vi har inte ändrat våra rutiner eller blivit tuffare, säger Thomas Idenås, (S) styrelseordförande för Hyresbostäder.

Läs ocksåDe stämmer hyresgäster på miljoner

De kommunala bostadsbolagen förväntas som allmännytta ta ett samhällsansvar. Det kan handla om ett socialt, etiskt och miljömässigt ansvarstagande. Men enligt Thomas Idenås ingår det inte att göra avkall på skuldbetalningar.

— Det är utifrån lagstiftningen som finns kring allmännyttan, där det står att vi ska agera affärsmässigt. Det skulle skicka konstiga signaler om vi inte skulle driva in alla skulder och det skulle bli kollektivet som skulle få betala i stället, förklarar Thomas Idenås.

Läs också"Det blir en personlig tragedi"

Hyresbostäder har sedan tidigare satsat på att koppla in inkasso och kronofogden i tidigt skede för att förebygga vräkningar vid obetalda skulder. Men att den strategin skulle vara förklaring till att många ärenden hamnar i tingsrätten, tror inte bolaget.

— Tingsrätten är inte första steget, utan det är vår bosociala enhet och ofta kommer man fram till en avbetalningsplan. Men ibland kommer man inte i mål och då går det vidare till tingsrätt, säger Thomas Idenås.

Läs också Gjorde inte rent golvbrunn - stämdes på över 300 000 Kronofogden: Undvik att hamna hos oss Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.