Annons

Kronogården bakom rubrikerna

Trollhättan En blivande konstnär, en polis och en domare. Shaimaa, Tala och Raghad tvekar inte om framtiden. I dag bor de på Kronogården. En bra plats – om du frågar dem.
Foto: Kajsa Wedberg
Shaimaa Alhmidi, Tala Hassan och Raghad Fawadi tycker att det bästa med Kronogården är skolan, Kulturhuset Kronan och närheten till alla kompisar.

Ett drygt år har gått sedan det ofattbara hände på skolan Kronan i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. En ung man tog sig in och dödade tre personer. Därefter sköts han av polis och dog själv. 

Har dådet påverkat livet i området? Och i så fall hur? Med de frågorna i bagaget for Hem & Hyra till Kronogården.
– Självklart har det som hände satt spår i oss. Från början var vi rädda. Rädda för vad som skulle hända härnäst. Var det över huvud taget säkert att bo kvar här?

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det säger 26-åriga Nina Cordovoulos som bott på Kronogården sedan hon var femton år och som jobbar som elevassistent på Kronan. Skolan där allt hände.

– Många hade svårt att komma tillbaka när vi öppnade igen. Än i dag hör jag föräldrar som är oroliga när de ska skola in sina barn. Särskilt de som är nya i Sverige och ännu inte kan språket, säger Nina och fortsätter:
– De undrar om deras barn är säkra här. Om något så hemskt kan hända igen.
Vad svarar du då?
– Jag försöker lugna dem. Säger att han som begick morden var en ensam, sjuk person. Att sannolikheten att det ska hända just här igen är extremt liten. Lika liten som på alla andra ställen.
Själv har Nina aldrig råkat ut för något eller känt sig utsatt på Kronogården.
– Visst händer det saker. I slutet av augusti var det ju flera oroliga nätter med ungdomar som attackerade polis. Men det är alltid samma lilla grupp som ställer till det. Jag trivs bra här. Folk pratar med varandra och det finns en öppenhet som andra områden saknar.

Annons

Aabudo Ahmed Adan minns skräcken efter skoldådet. Minns att det tog lång tid innan det kändes okej att släppa i väg barnen till skolan igen.
– Men vad ska man göra, livet måste gå vidare, säger ​Aabudo.
Inte heller hon har någonsin känt sig otrygg i området. Ändå håller hon hårt på att barnen ska vara hemma senast klockan åtta på kvällen.
– Fast den regeln hade vi nog haft oavsett var vi hade bott, säger Aabudo.

Läs ocksåChristinas tålamod tröt när torktumlaren inte gått på ett halvår

Tidigare i år hamnade Kronogården på polisens lista över landets 53 mest utsatta områden. Områden som, enligt rapporten, kännetecknas av låg socioekonomisk status och allvarlig brottslighet.
De Kronogårdsbor som Hem & Hyra möter vittnar om en annan, betydligt mer positiv, vardag.
– Kronogården är bra! Här har jag nära till alla mina kompisar. Och efter skolan kan vi alltid gå till fritidsverksamheten Klubb Kul eller biblio-
teket här på Kronan, säger Raghad Fawadi.

Raghad är tio år, kompisarna Shaimaa Alhmidi och Tala Hassan och är båda elva. På frågan om vad de vill syssla med när de blir stora svarar de snabbt.
– Konstnär, för jag tycker om att måla, säger Shaimaa.
– Jag vill läsa juridik och bli domare, säger Raghad.
– Och jag vill bli polis. Då får man hjälpa människor och det vill jag göra, säger Tala.

Annons
Läs också Jobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället Värdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n" Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration Ändrad lag ska öka integrationen på Kronogården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.