HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration

Trollhättan Kronans hög- och mellanstadium på Kronogården i Trollhättan föreslås läggas ner. Målet är minskad segregation och större likvärdighet för stans alla elever.
Foto: Kajsa Wedberg
Hög- och mellanstadiet på Kronan i stadsdelen Kronogården föreslås läggas ner. Den 27 oktober väntas politikerna fatta beslutet.

Trollhättan är en av landets mest segregerade städer. Det vill säga, en stad där befolkningen är tydligt uppdelad så att människor med invandrarbakgrund är samlade till några få stadsdelar. På stans skolor är segregationen ännu större. Det har Hem & Hyra tidigare berättat om i en rad artiklar.

I kampen mot segregationen föreslår nu tjänstemännen i Trollhättans stad att hög- och mellanstadiet på Kronan i stadsdelen Kronogården läggs ner. Eleverna från Kronogården ska istället bussas till andra skolor i stan. Förslaget har just presenterats på kommunens hemsida och i eftermiddag blir det presskonferens.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

– Vi inom skolan har en skyldighet att erbjuda alla barn och elever en utbildning där alla har likvärdiga förutsättningar, oavsett var i Trollhättan man bor, säger skolchef Karin Persson.

Redan skett i Skövde

I Skövde har politikerna redan gjort det som nu är på väg att ske i Trollhättan. Högstadiet i hyresstadsdelen Södra Ryd lades ned och eleverna fick söka sig till andra skolor runt om i Skövde.

Läs ocksåStödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarderAmanda Nielsen Johansson framför kvarteret Mars i Trollhättan.

I Trollhättan krävde oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna redan förra hösten att Kronans högstadium skulle stängas er så snabbt som möjligt. Bakgrunden är Trollhättans extrema skolsegregation och dess följder.

Som här, i en jämförelse mellan Trollhättestadsdelarna Kronogården och Strömslund:

Läsåret 2017/18 gick det 53 elever på Kronans högstadium på Kronogården. 98 procent av dem hade utländsk bakgrund och endast 17 procent hade föräldrar med högskoleutbildning. Omständigheter som satte sina tydliga spår i elevernas möjligheter att fixa betygen. Endast 34 procent av niorna som gick ut från Kronan våren 2018 hade tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiet.

Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

I andra änden av Trollhättan ligger villaområdet Strömslund och Strömslundsskolan. Där gick det 175 elever läsåret 2017/18. Ingen av dem hade utländsk bakgrund men 78 procent hade föräldrar med högskoleutbildning. Alla som gick ut nian i juni 2018 hade behörighet att börja på gymnasiet.

Strömslundsskolan är en av de skolor som Kronogårdseleverna nu kan komma att bussas till.

Ifrågasätts

Samtidigt innebär förslaget att stans folkrikaste stadsdel kommer att sakna fullständig grundskola. Vid det senaste årsskiftet hade Kronogården 5 776 invånare. Det är betydligt fler än alla andra stadsdelar i Trollhättan.

Och nedläggningar av förortsskolor har ifrågasatts. Ove Sernhede är professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han har undersökt hur segregationen påverkar unga i flera miljonprogramsområden. Enligt honom visar trivselmätningar att många elever i förorten tycker om sin skola samt att skolan fyller en viktig funktion.

– Man bor i ett bostadsområde där de sociala insatserna har rustats ner, där mångas hemsituation kännetecknas av trångboddhet, fattigdom och arbetslöshet. Då är det inte så konstigt att skolan blir en fristad, en plats av tillfälligt anstånd från vardagens otrygghet och brister, säger Ove Sernhede.

Tisdagen den 27 oktober ska skolpolitikerna i Trollhättan fatta beslut i frågan.

Läs också Hyresgästerna fryser och bostadsbolaget skyller på dåliga elavtal Christinas tålamod tröt när torktumlaren inte gått på ett halvår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.