Annons

Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration

Trollhättan Kronans hög- och mellanstadium på Kronogården i Trollhättan föreslås läggas ner. Målet är minskad segregation och större likvärdighet för stans alla elever.
Foto: Kajsa Wedberg
Hög- och mellanstadiet på Kronan i stadsdelen Kronogården föreslås läggas ner. Den 27 oktober väntas politikerna fatta beslutet.

Trollhättan är en av landets mest segregerade städer. Det vill säga, en stad där befolkningen är tydligt uppdelad så att människor med invandrarbakgrund är samlade till några få stadsdelar. På stans skolor är segregationen ännu större. Det har Hem & Hyra tidigare berättat om i en rad artiklar.

I kampen mot segregationen föreslår nu tjänstemännen i Trollhättans stad att hög- och mellanstadiet på Kronan i stadsdelen Kronogården läggs ner. Eleverna från Kronogården ska istället bussas till andra skolor i stan. Förslaget har just presenterats på kommunens hemsida och i eftermiddag blir det presskonferens.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi inom skolan har en skyldighet att erbjuda alla barn och elever en utbildning där alla har likvärdiga förutsättningar, oavsett var i Trollhättan man bor, säger skolchef Karin Persson.

Redan skett i Skövde

I Skövde har politikerna redan gjort det som nu är på väg att ske i Trollhättan. Högstadiet i hyresstadsdelen Södra Ryd lades ned och eleverna fick söka sig till andra skolor runt om i Skövde.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

I Trollhättan krävde oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna redan förra hösten att Kronans högstadium skulle stängas er så snabbt som möjligt. Bakgrunden är Trollhättans extrema skolsegregation och dess följder.

Annons

Som här, i en jämförelse mellan Trollhättestadsdelarna Kronogården och Strömslund:

Läsåret 2017/18 gick det 53 elever på Kronans högstadium på Kronogården. 98 procent av dem hade utländsk bakgrund och endast 17 procent hade föräldrar med högskoleutbildning. Omständigheter som satte sina tydliga spår i elevernas möjligheter att fixa betygen. Endast 34 procent av niorna som gick ut från Kronan våren 2018 hade tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiet.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

I andra änden av Trollhättan ligger villaområdet Strömslund och Strömslundsskolan. Där gick det 175 elever läsåret 2017/18. Ingen av dem hade utländsk bakgrund men 78 procent hade föräldrar med högskoleutbildning. Alla som gick ut nian i juni 2018 hade behörighet att börja på gymnasiet.

Strömslundsskolan är en av de skolor som Kronogårdseleverna nu kan komma att bussas till.

Ifrågasätts

Annons

Samtidigt innebär förslaget att stans folkrikaste stadsdel kommer att sakna fullständig grundskola. Vid det senaste årsskiftet hade Kronogården 5 776 invånare. Det är betydligt fler än alla andra stadsdelar i Trollhättan.

Och nedläggningar av förortsskolor har ifrågasatts. Ove Sernhede är professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han har undersökt hur segregationen påverkar unga i flera miljonprogramsområden. Enligt honom visar trivselmätningar att många elever i förorten tycker om sin skola samt att skolan fyller en viktig funktion.

– Man bor i ett bostadsområde där de sociala insatserna har rustats ner, där mångas hemsituation kännetecknas av trångboddhet, fattigdom och arbetslöshet. Då är det inte så konstigt att skolan blir en fristad, en plats av tillfälligt anstånd från vardagens otrygghet och brister, säger Ove Sernhede.

Tisdagen den 27 oktober ska skolpolitikerna i Trollhättan fatta beslut i frågan.

Läs också Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Möglet har tagit greppet om deras hem Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.