HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ändrad lag ska öka integrationen på Kronogården

Västra Götaland Asylsökande ska inte längre få välja var de vill bo i Borås, Göteborg, Trollhättan och Uddevalla. Det står klart sedan regeringens förändring av den så kallade Ebo-lagen införts. Målet är att minska trångboddhet och segregation.
Foto: Karin Gistedt
Trollhättan är en av de 32 kommuner som omfattas av den ändrade Ebo-lagen.

Borås, Göteborg, Trollhättan och Uddevalla. Det är kommuner som nu undantas från lagen om eget boende, Ebo. Totalt handlar det om 32 kommuner i landet.

Tanken är att lagförändringen ska leda till att färre asylsökande bosätter sig i socialt utsatta bostadsområden som Hässleholmen i Borås, Biskopsgården i Göteborg, Kronogården i Trollhättan eller Dalaberg i Uddevalla. Och att det i sin tur innebär att segregationen minskar.

Läs ocksåElva kommuner som säger stopp till asylsökande får nu bakläxa

Ebo-lagen infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen. Målet var att minska det statliga omhändertagandet och öka den enskildes ansvarstagande. Genom lagen om eget boende fick de asylsökande rätt till bistånd oavsett om hen vistades på en förläggning eller ordande sitt boende på egen hand.

Men systemet gav nya problem. För många av de asylsökande, som nu fick chans att skaffa sig en egen bostad, hamnade i landets utsatta bostadsområden. Det vill säga förortsområden som länge präglats av en låg socioekonomisk status. Där utbildningsnivån och inkomsten är låg medan arbetslösheten, den etniska segregationen och andelen kriminella är hög.

Att många asylsökande bosatt sig i just de här områdena beror dels på att deras släktingar och vänner, som kunde hysa dem, bodde här. Dels på att det var här de kunde få ett lägenhetskontrakt. Ett kontrakt som kan vara lagligt men som även kan vara en olovlig andrahandsuthyrning.

Läs ocksåHela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning

– På det sätt som lagen har fungerat har det skjutit på segregationen och trångboddheten, vilket även gynnat kriminella strukturer, säger Peter Eriksson (M), oppositionsråd i Trollhättan till tidningen Ttela.

Nu begränsas alltså de asylsökandes möjligheter att välja eget boende. Kommunalrådet Monica Hansson (S) i Trollhättan ser det som ett verktyg för att förbättra integrationen.

– Vi är tacksamma för att det tas ett första steg. Tidigare har vi inte kunnat styra över det här alls, säger hon till Ttela.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

 

Läs också Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser Asylsökande kan mista ersättning vid flytt till Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.