Kvinnor väljer hyresrätt vid separation
Statistik från SCB visar att omkring 43 procent av mammor som separerat bor i hyresrätt, att jämföra med 35 procent av papporna.
Åsa Wall har separerat och bor ensam med sin dotter Lina Wall i hyresrätt i Kalix. Hon är inte förvånad över statistiken eftersom hon tror att det främst handlar om att män ofta har det bättre ställt ekonomiskt.
– Det är logiskt. För det första har kvinnor ofta mycket lägre inkomst och har då svårare att ensam få lån på hus.
– Sedan finns också den fysiska delen med, en oro för att vi inte ska klara allt praktiskt med ett hus. Blir det problem i en hyresrätt är det bara att lyfta luren, säger Åsa Wall.
Hon konstaterar att väntetiden till hyresrätter ofta är lång. Vilket också stämmer med Hem & Hyras egen enkätundersökning som visar att majoriteten av allmännyttorna i Norrland inte ger förtur för separation. Men att förfrågan om förtur är vanlig.
Östersundshem är en av dem som inte vill ge förtur till nyseparerade. Trots detta sökte omkring en fjärdedel per 30:e sökande förtur på grund av separation under år 2015.
– Kvinnor är i majoritet, cirka fem stycken är män, säger Håkan Wiklund, boendeutredare vid Östersundshem.
Norsjölägenheter AB gav stidigare förtur vid separation, men i våras beslutade styrelsen att sluta med det. Trots att det i fjol var elva personer, varav sex kvinnor, som sökte lägenhet av den anledningen.
Åsa Wall säger att kvinnor tänker praktiskt. Och att det kan vara ytterligare en anledning till att de hellre söker sig till hyresrätter.
– Att flytta till en hyresrätt är en trygghet i jämförelse med att köpa en villa själv. Blir det för dyrt i lägenhet går det att byta ned sig till en billigare, säger hon.
Linda Danhall
År 2004 fanns i Sverige omkring 340 000 särlevande föräldrar.
Nu är antalet omkring 550000, vilket är 25 procent av alla föräldrar med barn under 18 år.
Fler kvinnor än män med svensk bakgrund bor i hyresrätt.
Fler utlandsfödda än svenskar bor i hyresrätt år 2015.
Källa: SCB, Riksförsäkringsverket