Annons

Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Bromölla Den bostadskö som förut var gratis försvinner och ersätts med en annan, större kö som kostar 300 kronor om året. Nu ansluter ännu ett skånskt, kommunalt bostadsbolag till Boplats Syds kösystem. "Man ska ju inte behöva betala för att stå i en kö", säger en lokal representant från Hyresgästföreningen.
En tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Foto: Hyresgästföreningen (pressbild)/Gry Ellebjerg
Leif Larsson sitter med i styrelsen i Hyresgästföreningen i norra Skåne och är inte positiv till att det ska kosta pengar att stå i bostadskön i Bromölla.

Nästa år avvecklar Bromöllahem den egna bostadskön. De som redan står i kö i det kommunala bostadsbolaget kommer istället att flyttas över till kön som sköts av Boplats Syd.

Joakim Wallberg är vd på Bromöllahem och ser främst en anledning för bostadsbolaget att byta kösystem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Öka synligheten och nå ut till fler potentiella hyresgäster, säger han.

Kommer att ha företräde under två år

Med start i januari nästa år kommer de som står i kö hos Bromöllahem att flyttas över till Boplats Syds kö. Under de två första åren kommer de som redan stod i Bromöllahems kö att ha företräde till lägenheter i det kommunala beståndet.

– Det är viktig att övergångsperioden är generös för vi vill absolut inte att det ska drabba våra befintliga sökande, säger Joakim Wallberg.

Läs också28 personer fuskade sig till lägenheter – alla får bo kvar

Vad får en person som bara vill söka lägenheter i Bromölla ut av detta?

Annons

– Jag tycker det är en fördel att kunna jämföra lägenheter med andra hyresvärdar också, säger Joakim Wallberg, som hoppas på att anslutningen ska visa att Bromöllahem står sig bra i konkurrensen.

Hyresgästföreningen är negativ

Det kostar ingenting att stå i den nuvarande kommunala bostadskön. Den som inte går ur utan senare ansluts till Boplats Syds kö får i fortsättningen betala 300 kronor per år, precis som de andra i denna kö. Detta kan jämföras med det kommunala Boplats Göteborg AB eller Bostadsförmedlingen i Stockholm som båda kostar 200 kronor per år.

Två män i blåa kavajer som tar i hand.
Bromöllahems vd Joakim Wallberg och Anders Sjögren, vd på Boplats Syd.

Leif Larsson är styrelseledamot i Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland. Han är inte positiv till att det nu ska kosta pengar för de som söker bostad.

– Man ska ju inte behöva betala för att stå i en kö, säger han.

Men man kan ju tycka att 300 kronor per år inte är så mycket?

Annons
Läs ocksåBoplats Syd ska förmedla lägenheter i SvedalaBoplats Syds skylt och kölappar.

– Ja, men det kan ju ändå bli pengar. Man vet inte länge hur man ska stå i kö, säger Leif Larsson.

Bromöllahems vd ser däremot en fördel med att kunna lägga mindre resurser på administration av köandet, och att denna i slutändan betalas av alla hyresgäster.

– Den kostnaden belastar hela hyresgästkollektivet istället för bara de som är sökande. Så det här tycker jag blir ett rättvist upplägg.

Fakta: Boplats Syd
  • Boplats Syd är en bostadsförmedling som ägs av Malmö kommun.
  • Ett 70-tal skånska kommuner och privata fastighetsägare är anslutna till kösystemet, som förra året (2022) förmedlade 9 441 lägenheter.
  • Kösystemet grundar sig främst på en faktor, att den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och slutligen få ett hyreskontrakt. Vid sidan av detta kan enskilda fastighetsägare ha andra specifika krav på blivande hyresgäster.
  • Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta om ett omfattande fusk i Boplats Syds kösystem.
  • Vd är Anders Sjögren.

Källa: Boplats Syds hemsida

Fakta: Bromöllahem
  • Bromhöllahem är Bromöllas kommunala bostadsbolag och ingår i Bromöllabolagen.
  • Bostadsbolaget har 906 hyreslägenheter i sitt bestånd.
  • Vd är Joakim Wallberg.

Källa: Bromöllahems hemsida

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.