HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Låga höjningar inleder årets förhandlingar

Nyheter Tre större uppgörelser om nästa års hyra är klara och det handlar om låga höjningar. Hyresgästföreningen hoppas att de ska bana vägen för liknande nivåer i resten av landet.TABELL!

Rekordlåga räntor och en samhällsekonomi som i stort är stabil är Hyresgästföreningens främsta argument för inga eller mycket låga hyreshöjningar under 2016.

– Det har aldrig varit så gynnsamt som nu att äga och förvalta fastigheter. Det måste komma hyresgästerna till del, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Läs ocksåSå mycket höjer Sjöbohem hyrorna

Hittills har femuppgörelser med kommunala värdar träffats. Först ut var Kalmarhem som träffade en tvåårsuppgörelse med Kalmarhem till hyran höjs med en halv procent både 2016 och 2017. För några dagar sedan blev det officiellt att hyrorna höjs med 0,13 procent för Helsingborgshems hyresgäster, medan Hässlehem i Hässleholm höjer med 0,2 procent. Därtill finns ett antal flerårsuppgörelser sedan tidigare (se tabell nedan).

Erik Elmgren hoppas och tror att dessa uppgörelser ska bana vägen för inga eller mycket låga höjningar i resten av landet.

– Tittar man på resultaten hos många av bostadsbolagen levererar de goda vinster till sina ägare, trots hög nivå på underhållet. Dessutom är som sagt räntorna rekordlåga.

Läs ocksåSalabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Förhandlingarna med de privata hyresvärdarna är ännu i sin linda. En av de hårdaste hyresstriderna brukar utkämpas med Fastighetsägarna i Stockholm. De har begärt en snitthöjning med 2,3 procent för de privata värdarna som organisationen förhandlar för. Ett krav som Erik Elmgren avfärdar som ”helt orealistiskt”.

Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo, de kommunala värdarnas branschorganisation, tycker att Hyresgästföreningens bild är något förenklad.

– Vi är inte så tvärsäkra på att de låga räntorna och inflationen kommer att bestå. Många kreditinstitut pratar om en inflation på mellan en och en halv och två procent för 2016 och 2017.
Räntorna är inte den enda utgiften för en fastighetsägare, poängterar Roland Sernlind.

Läs ocksåHyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd

– Många bostadsbolag har drabbats av avgiftshöjningar för värme vatten och el. Dessutom stiger lönerna. Det är kostnadsökningar som inte går att pruta bort, säger han.

Bostadsbolag Överenskommelse 2016 i procent
Nya tvåårsavtal:  
Arvika fastighets AB 1,5% (Gäller till och med sista mars 2017)
Leifab, Lilla Edet 2,5% (Gäller till och med sista mars 2017)
Kalmarhem 0,5% (samma procentsats för 2017)
Tvåårsavtal andra året:  
Karlsborgsbostäder 0,75%
Kilsbostäder 0,95%
Melleruds bostäder 0%
Toarpshus, Borås 0,88%
Tranemobostäder 0%
Nya ettårsavtal:
Helsingborgshem 0,13%
Hässlehem, Hässleholm 0,2%

Källa: Sabo

Läs också Victoria Park vill höja hyran Vimarhem höjer hyrorna med 7,50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.