Annons

Salabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Sala Nu har Hyresmarknadskommittén (HMK) prövat Salabostäders hyreshöjning för 2016. "Obegripligt", är Hyresgästföreningens kommentar till HMK:s beslut.

HMK har beslutat att hyreshöjningen ska bli 0,585 procent från 1 januari i år. Men höjningen läggs på utgående hyra och förra året tog Salabostäder ut hyreshöjningen för hela året på tio månader, eftersom överenskommelsen blev klar en bit in på året. Enligt Hyresgästföreningen borde den nya höjningen läggas på förra årets hyra som den skulle ha sett ut om förra årets höjning hade fördelats jämt över alla månader.

– I praktiken innebär det här att det blir en höjning på 0,815 procent, vilket är mer än två tiondelar över snitthöjningen i landet. För vår del är det ganska obegripligt att HMK väljer att göra så här och det framgår inte av beslutet varför. Vi anser att en höjning på 0,815 procent är fullständigt omotiverad med tanke på Salabostäders ekonomiska resultat för 2015, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Salabostäder gick tidigare ut på sin hemsida och skrev felaktigt att årets hyreshöjning var klar redan när HMK:s första medlingsbud kom och ingen överenskommelse var påskriven. Salabostäders vd Bernard Niglis försvarade det då med att han inte kunde föreställa sig att HMK:s skarpa prövning skulle ge något annat resultat än det första medlingsbudet. Beslutet från HMK visar sig nu också vara identiskt med medlingsbudet. Samtidigt kommenterar HMK i sitt beslut att det är andra året i rad som Salabostäder inte följer regelverket för hyresprövning.

Salabostäder hade begärt en hyreshöjning på 0,8 procent på utgående hyra.

Annons
Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat Så mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021 Salabostäders hyror klara efter strandning Många hyror fortfarande inte klara i regionen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.