Annons

Läget ska spela större roll

Nyheter Läget ska spela större roll i framtidens hyressättning. Det är ett av förslagen i ett underlag till utredningen om allmännyttans villkor som Hem & Hyra har tagit del av. ​
Som Hem & Hyra rapporterade på torsdagen är ett av förslagen i samrådsunderlaget till den statliga utredning som just nu pågår att de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll bör upphöra.
Ett annat förslag är att lägesfaktorn ska spela en större roll för hyrorna i framtiden.
 
I samrådsunderlaget slås fast att det på många orter i Sverige i dag redan råder marknadsmässiga hyror. Så är dock inte fallet i storstäderna och i synnerhet inte i de centrala delarna.
Ett förslag är därför att hyresnämnderna vid sina prövningar i framtiden ska ta hänsyn till en särskild efterfrågeregel.
Regeln går ut på att hyresnämnden, vid en prövning, ska undersöka efterfrågan på lägenheter i det aktuella bostadsområdet och sedan sätta hyran efter det. Är det hög efterfrågan, ger det en högre hyra och är det låg, en lägre.
För att bedöma hur hög efterfrågan är i olika lägen kan hyresnämnden förslagsvis titta på kötider hos bostadsförmedlingen, alternativt priser på bostadsrätter, enligt underlaget.
 
För att skydda hyresgästerna i attraktiva lägen mot alltför höga hyreshöjningar bör inte hyran få höjas med mer än fem procent per år, enligt underlaget. Skyddsregeln bör gälla såväl befintliga som nya hyresgäster och utredarna frångår därmed det tidigare förslaget om skilda hyresnivåer för olika hyresgäster.
Det skulle riskera att skapa inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, enligt underlaget.
Bostadsmarknadens parter ska diskutera samrådsunderlaget på en hearing den första november.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.