HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lagförslag utan effekt i Malmfälten

Gällivare Ett lagförslag innebär att hyresgäster i Kiruna och Malmberget får ett bättre rättsskydd och ekonomisk ersättning. Men det gäller inte de som tvingas flytta nu.
Foto: Göran Lindh
,

Justitiedepartementet har i en utredning tittat närmare på hur hyresgäster drabbas när de tvingas flytta, till exempel på grund av gruvbrytning. Utredaren har främst tittat på just situationen i Kiruna och Malmberget, där hyresgäster tvingas flytta och i många fall får en avsevärt högre hyra. Det konstateras i utredningen att hyresgäster har ett i stort sett obefintligt skydd i dagens lagstiftning.

– I stort sett är en hyresgäst bara garanterad ersättning för flyttkostnaden, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist i Luelå.

Läs ocksåHeimstaden vill köpa och bygga i Kiruna

I dag ger statliga LKAB de hyresgäster som drabbas av avsevärt högre hyra så kallad trappning. Det innebär att hyran på den nya bostaden höjs stegvis. Men det innebär en årlig hyreshöjning på drygt tio procent, vilket många får svårt att klara av.

Utredningen föreslår i stället att det i lagen ska skrivas in att den som drabbas, ska få behålla sin gamla hyra i fem år. Det ger en ökad möjlighet att hitta ett annat boende.

– Utredningen föreslår också att den som tvingas flytta ska vara berättigad till ersättning för den skada det innebär. Utredarens intentioner är bra, säger Mikael Renqvist.

Läs ocksåYtterligare 90 lägenheter töms

– Men i den utformning som utredningen föreslår, påverkas inte de som tvingas flytta i Malmberget och Kiruna.

Utredningen framhåller nämligen att den nya lagstiftningen ska gälla när tillstånd för gruvbrytning ges. Och i både Kiruna och Malmberget är tillstånden flera tiotals år gamla, konstaterar Mikael Renqvist.

– Lagförslaget blir uddlöst och meningslöst för hyresgästerna som drabbas nu. Ska det vara någon mening måste det också gälla pågående verksamhet som förändras. Som till exempel i Malmfälten.

Läs ocksåNCC varslar 16 i Kiruna
Läs också Fyra miljoner till extraordinärt arbete Ministern gav miljonlöfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.