Annons

Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier

Kiruna Pandemin stoppade all planerad teater i Kiruna. Då skapade skådespelaren Niklas Kauppi den kärlekskranke "Rolf, 53 år". En omedelbar succé på internet.
Foto: Privat
Alter ego. Niklas Kauppi tittar i sminkspegeln och ser i den sin populära rollfigur "Rolf, 53".

Skådespelaren Niklas Kauppi i Kiruna saknade möjligheten att spela teater. All sådan verksamhet hade stoppats när pandemin härjade som värst för drygt ett år sedan. Då fick han en idé.
– Jag spelar amatörteater här i Kiruna och allt stoppades i och med det. Jag hade tråkigt och ville göra något. Det blev en sketch på sociala medier om kravet på två meters avstånd mellan människor. Något som, enligt rollfiguren, var svårt när man inte sett en människa på flera månader, säger Niklas Kauppi.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Klippet, se ovan, som han lade ut på sociala medier blev snabbt populär. Då bestämde sig Niklas Kauppi för att göra en till och då skapades rollfiguren Rolf 53.
– Det blev sketchen ”Norrlänning söker kärlek”. Norrlänningen hette Rolf och var 53 år. Jag lade ut den på sociala medier en kväll. När jag vaknade på morgonen hade jag mer än 50 vänförfrågningar på Facebook. När jag kollade sketchen var det redan över 100 000 visningar. Jag blev helt chockad. Jag trodde inte att det var på riktigt. Nu har den över en miljon visningar på olika sociala medier.

Annons

Det positiva mottagandet gjorde att Niklas Kauppi fortsatte skriva sketcher. Rolf 53 lever vidare och hamnar i situationer han måste hantera på olika sätt.
– Ja, det blir små sketcher då och då. Rolf har varit turistguide, gått på träffar, mycket handlar om hans mamma som han bott hos i hela sitt liv, han har flytt från en kärlekstörstande vän till mamman, bott hos en kompis till dennes partners stora förtret och mycket mer. Så länge publiken tycker att det är roligt fortsätter jag. Det är fantastiskt kul att se hur Rolf utvecklas.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Rolf 53 bor i Muodoslompolo, som till skillnad från karaktären finns på riktigt. Men varför Rolf placerades just där handlar om ortsnamnet.
– Jag tyckte bara att det var ett passande ortsnamn. Muodoslompolo ligger elva mil norr om Pajala, nära gränsen till Finland. Jag har aldrig varit där. Men någon gång måste jag åka dit, jag har blivit hedersmedlem i byns Facebookgrupp, skrattar Niklas Kauppi.

En lite oväntad effekt var att en hel del människor först trodde att Rolf fanns på riktigt. Det var flera som tolkade klippet om Norrlänning söker kärlek som en riktig kontaktannons och ville träffa honom.
– Från början var det många kvinnor som hörde av sig. Jag var tvungen att förklara att Rolf bara är en karaktär, vilket gjorde några sura. Men det var också män som hörde av sig eftersom de kände igen sig. De flesta vill bara säga att det är roligt. Det blev ett stort tryck på min personliga Facebooksida, så jag skapade en egen till Rolf ”Rolf 53 – när tystnaden får tala”.

Annons
Niklas Kauppi jobbar till vardags som reservdelsman, men det är skådespeleriet som är hans stora intresse.

Niklas Kauppi säljer till vardags reservdelar till lastbilar. Men skådespeleriet är det roligaste han vet och det har varit ett intresse sedan han var barn.
– Jag har haft en del småroller i tv-serier och har fler på väg. Det är ett intresse jag haft hela livet. Jag och en kompis ville alltid göra saker på Roliga timmen i skolan. Jag var på väg att börja scenskola, men jag bildade familj just då, så det rann ut i sanden, säger han.
– Jag är en teaterapa och älskar det. Så jag hoppas att kanske Rolf ger mig en liten knuff i rätt riktning.

Det finns inga planer på att avsluta karaktären Rolf. Hans popularitet har många skäl, tror Niklas Kauppi.
– För en del är det kanske lite igenkänning. För en del skapar han nog föräldrakänslor, han behöver tas om hand. Andra ser honom som en bekräftelse på fördomar om människor längst upp i norr. De flesta tycker bara att det är roligt och Rolf går hem i alla åldrar. Nu finns förresten Rolf på Spotify också, så han sprider sig på internet. Låten heter Balladen om Rolf, och den har skrivits av Fredrik Risbo.

Fakta: Niklas Kauppi

Ålder: 52 år.
Bor: I hyresrätt i Kiruna.
Familj: Särbo och tre barn.
Gör: Reservdelssäljare och skådespelare.
Intressen: Skådespeleri och träna på gymmet.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.