Annons

Fattigfällan: Lång väntan för seniorbostad – upp till 10 år

Stockholm Om man vill ha en seniorbostad på ålderns höst gäller det att vara ute i god tid. Och ha gott om pengar. Hem & Hyra har kartlagt kötiden och hyresnivåerna för seniorhyreslägenheter i 25 av Stockholms läns kommuner. Tio års väntetid är inte ovanligt. Privata Blomsterfonden kan ha upp till 28 års väntetid.
Foto: Linda Dahlin
Ingrid Howard vill byta till en billigare lägenhet i seniorboende men säger att det är hopplöst svårt.

Antalet personer som är 80 år eller äldre är den del av befolkningen som ökar mest i Stockholms län och behovet av bostäder för äldre kommer att öka. Redan nu råder brist på olika former av boenden för äldre. Enligt rapporten ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2019” vill många äldre bo kvar i sin bostad så länge som möjligt. Problemet är att bostäderna oftast inte är tillgänglighetsanpassade.

Ett allt mer populärt alternativ är seniorbostäder, som är vanliga bostäder särskilt anpassade för äldre. Många har ett utbud av service och aktiviteter medan andra inte har några allmänna utrymmen alls för samvaro eller aktiviteter. Man behöver ingen behovsprövning för att få en seniorbostad. Majoriteten av seniorbostäderna är bostadsrätter, men det finns även hyresrätter som förmedlas via kö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det är inte helt lätt få en seniorbostad. Det är inte ovanligt att man får vänta i tio år för ett hyreskontrakt i Stockholms län, visar Hem&Hyras kartläggning. För att få en bostad i privata Blomsterfonden kan det vara köer upp till 28 år.

I Blomsterfondens lägenheter på Ringvägen, Södermalm, är kötiden från 13 år upp till 28 år för en tvåa med kök, med en genomsnittlig kötid på drygt 17 år.

Ingrid Howard, 74 år, har länge försökt att byta sin lägenhet i Reimersuddes seniorbostäder. Hon betalar 7 800 kronor i månadshyra för sin etta och vill ha en lägenhet med lägre hyra.

– Det finns nästan inga ute på bostadsförmedlingen. Det är stor brist på billiga seniorbostäder, många verkar gå till de med särskilda vårdintyg. Jag fattar inte politiken kring äldres boende, säger hon.

Läs ocksåFattigfällan: Inger, 70, måste jobba för att klara sin hyraInger Stark

Anders Thoré, sakkunnig inom pensionärers ekonomi för PRO, är kritisk till de långa kötiderna.

– Tyvärr löser sig inte ett kontrakt på en seniorbostad automatiskt. Man måste stå i kö i väldigt många år. Det ska inte behöva vara så att man behöver planera hela livet inför pensionen. Det ska finnas ett skyddssystem som gör att man kan få tillgång till en bra bostad om man vill som äldre, säger han.

Annons

I år förväntas 277 seniorboenden att byggas i länet. Det är enbart Värmdö kommun som bygger hyresrätter, där planeras 30 av de 90 planerade bostäderna att bli hyresrätter, visar Länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät 2019.

Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga

Nästa år förväntas 613 seniorboenden att byggas i länet, samtliga bostadsrätter.

I Stockholms stad finns det idag totalt 3 681 lägenheter i seniorboende med hyresrätt, enligt Micasas rapport ”Plan för nybyggnad av seniorboende 2018-2040”.

– För att upprätthålla dagens nivå behöver det byggas ytterligare 2 429 seniorlägenheter med hyresrätt i Stockholms stad fram till 2040. Micasa har tagit på sig att bygga 1 500 av dem, säger Larisa Freivalds, fastighetsutvecklare för Micasa.

Hammarbyhöjdens seniorboende är ett av Micasas bestånd i Stockholm.

Enligt Henrik Weston, utvecklingsledare för bostadsmarknadsenkäten och en av författarna till ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2019”, är det inte bara bristen på bostäder som är ett problem. Att hyrorna i seniorbostäderna ofta är höga, och bostadsrätterna dyra, gör det svårt för många äldre att flytta.

– Även om man får bostadstillägg kan det blir för dyrt, man kanske har för låg pension och inte blir godkänd. Då kan det vara billigare att bo kvar i sin gamla lägenhet, säger han.

Anna Eriksson, sakkunnig pensioner på SPF Seniorerna, säger att det är en större risk för äldre att skada sig i en lägenhet som inte är tillgänglighetsanpassad och att det är en samhällsekonomisk vinst att se till att äldre har möjlighet bo i bra lägenheter som är anpassade för äldre till rimliga hyror.

Annons

– Ju bättre man bor, i en lägenhet med breda dörrar, anpassade badrum samt trapphus med hiss, desto bättre kan man klara sig själv och det blir mindre risk för fallskador, isolering och onödiga omsorgskostnader. En winwin-situation för både samhället och individen, säger Anna Eriksson.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Micasas höga hyror och Stockholms stads vinstuttag på 40 miljoner kronor från bostadsbolaget. Micasa äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter och har 1 683 seniorbostäder i Stockholm. Hyresgästföreningen Region Stockholm är kritiska till vinstuttaget och kräver sänkta hyror i Micasas bestånd.

– Våra avtal bygger på att vinstpengarna ska återinvesteras genom förbättrade bostäder och nyproduktion, det har varit förutsättningen för att vi gått med på de hyreshöjningar som skett, säger förhandlingsledare Linus Pettersson.

Den 22 augusti sände Hyresgästföreningen Region Stockholm en framställan om sänkning av hyrorna från och med den 1 januari 2020 till Micasa.

– Det handlar om människor och här särskilt utsatta. Ingen fastighetsägare har rätt att ensidigt bestämma om rådande villkor, säger Ulf Wester, ordförande för hyresgästerna som bor i Micasas hus, i ett uttalande.

Fakta: Fakta: Seniorer kan få köa i tio år
Kommun/bolag Kötid Hyra tvårummare
Botkyrka/Botkyrkabyggen Drygt 6 år i genomsnitt 6 003–8 071 kronor
Danderyd 1–7 år 4 500–7 000 kronor
Ekerö Inget svar
Haninge Inget svar
Huddinge/Huge bostäder Cirka 4 år i genomsnitt Snitthyra 6 500 kronor
Järfälla/Järfällahus Cirka 5 år i genomsnitt 5 113–9 680 kronor
Lidingö 2–12 år 5 900–8 024 kronor
Nacka 5,6 år i genomsnitt
Nykvarn/Nykvarnbostäder Ingen uppgift 6 833 kronor
Nynäshamn Har inga seniorboenden
Salem Har inga seniorboenden
Sigtuna/Sigtunahem Drygt 10 år i genomsnitt 6 000–12 297 kronor
Sollentuna/Sollentunahem Cirka 8 år i genomsnitt 5 500–8 800 kronor
Solna/Signalisten 5 år i genomsnitt 5 737–7 804 kronor
Stockholm/Micasa 10,5 år i genomsnitt 5 200–11 500 kronor
Sundbyberg Endast trygghetsboende
Södertälje/Telge bostäder Drygt 10 år i genomsnitt 5 700–6 500 kronor
Tyresö/Tyresö bostäder Ingen uppgift 3 812–9 860 kronor
Täby 6–12 månader 7 736–9 137 kronor
Upplands-Brohus Har inga seniorboenden
Upplands-Väsby/Väsbyhem 6–10 år i genomsnitt 4 213–6 999 kronor
Vallentuna Ingen uppgift 8 990–11 370 kronor
Vaxholm 8–10 år i genomsnitt 5 116–6 261 kronor
Värmdö Har mest bostadsrätter
Österåker/Armada Saknar seniorbostäder
Läs också På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Fyra av tio får underkänt – stor brist på bostäder för äldre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.