Annons

På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Ludvika Kön dit är lång. Ryktet om gemenskapen och alla aktiviteter på seniorboendet Freja har spridit sig i Ludvika. I centrum står tre energiska och påhittiga kvinnor i huset.
Foto: Mattias Frödén
Seniorboendet Freja har ett väldigt bra rykte, just på grund av de aktiviteter som Ingela Blomqvist, Laila Åhrman och Marianne Hedlund ordnar. ”Vi är kända i hela Ludvika tror jag. Det är många som kommenterar vårt boende”, säger Marianne.

Larmet ringer på mobilen, äggen har kokat klart. Färskpotatisen är skrapad. Jordgubbarna till tårtan är sköljda och snoppade. Dyra som sjutton var de så här dagen före midsommarafton, 150 kronor för två liter.
– Men jag behövde inte slänga en enda av dem, säger Laila Åhrman nöjt.

Tillsammans med Marianne Hedlund och Ingela Blomqvist fixar hon midsommarfesten för hyresgästerna i plus 65-boendet Freja på Fredsgatan 28, i utkanten av Ludvika centrum.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Har vanan inne

Trion rör sig vant i samlingslokalens kök, samarbetar på ett självklart sätt. Så har de vanan inne. I nio år har Marianne, Ingela och Laila ordnat med en massa aktiviteter för hyresgästerna i husets 24 lägenheter.

Laila Åhrman, Ingela Blomqvist och Marianne Hedlund hjälps åt med midsommartårtorna.

Det är så klart frivilligt men de flesta av dem som bor här brukar vara med på det som arrangeras, om än inte vid varje tillfälle.
– Vi flyttade alla tre in i huset 2013, när det var nybyggt. Och ett år efter det började vi med det här, berättar Ingela.

Lite hjälp får de av sina ”gubbar” men det är inget snack om att det är Marianne, Laila och Ingela som styr det hela.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Söndag till torsdag är det aktiviteter varje dag (se faktaruta) och man spelar dessutom Eurojackpot och V75 tillsammans. En gång i månaden går ett gäng ut och äter lunch. Sommartid är det nästan alltid några som sitter och pratar på gårdens fina uteplats.

Annons

Måste passa på

– Och så firar vi alla stora högtider. Då träffas vi här i samlingslokalen torsdagen innan helgen och äter tillsammans, säger Marianne och tillägger med ett leende:
– Vi firar allt som firas kan. Du vet, vi är ju den åldern att man måste passa på.

Området Freja består av tre hyreshus varav ett alltså är 65 plus-boendet. Husen ägs av Ludvikahem som har ett avtal om boendeinflytande med Hyresgästföreningen. Avtalet gör att seniorverksamheten stöttas med 5 000 kronor per år.

Midsommarmaten kostade 80 kronor per person, inklusive kaffe och tårta. Men 50 kronor blev över och det spelade man Eurojackpot för. Marianne skrev ner raderna så att alla fick reda på vilka nummer som gällde.

Mikael Hummelgård är folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen i Ludvika. Han jobbar med flera liknande grupper i Ludvikahems bostadsområden, och Freja har han ett särskilt gott öga till.
– Den här gruppen är så otroligt positiv och de blir bemötta därefter, säger Mikael och fortsätter:
– De använder verkligen sina pengar på rätt sätt, de hittar på massor med saker, bakar, lagar mat och fixar. Det är den mest aktiva grupp jag har.

Ryktet har spridit sig

Faktum är att ryktet har spridit sig i Ludvika om hur trevligt det är på Frejas seniorboende. Kölistan för att få en lägenhet här är lång.
– Boendet har ett jättebra rykte just på grund av de gemensamma träffarna. Folk kommer in till oss och säger att på Fredsgatan 28 vill vi bo, säger Angeliqua Linnemihl på Ludvikahem.

Tidigare var hon fastighetsvärd i området.
– Då brukade jag säga att skulle jag bo på ett seniorboende här i stan så skulle det vara på Freja. Jag märkte ju själv vilken gemenskap de hade och man hörde bara positiva kommentarer, säger Angeliqua Linnemihl.

Ingela Blomqvist och Laila Åhrman.

Dukat och klart

Klockan börjar närma sig ett. Sillburkarna är öppnade. Ägghalvorna har försetts med majonnäs och kaviar. Gräslök, gräddfil, tomatsallad, smör, ost och bröd står på bordet.

Annons

Långbordet står färdigdukat för de 16 personer som betalat 80 kronor (självkostnadspris) för att äta, sjunga och vara med på frågesporten som Marianne fixat. Hon, Ingela och Laila har gjort sig midsommarfina och nu börjar deras grannar droppa in i lokalen.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.
Anita Helén och Monika Andersson fokuserar på frågesporten där musiken stod i centrum.

Monika Andersson kommer in med sin rollator. Hon är en av många kvinnor i huset som lever ensam och för henne är de här träffarna guld värda.
– Om man bodde i ett vanligt hyreshus med olika åldrar skulle det inte alls vara samma sak. Då skulle man sitta helt ensam, säger Monika.

”Tills de bär ut oss”

Gemenskapen och glädjen. Där har ni också svaret på varför Laila, Ingela och Marianne lägger ner så mycket arbete på det här.
– Du ska veta att det finns många ensamma här i huset som verkligen behöver komma hit, säger Laila.

Så hur länge kommer de att hålla på? Marianne svarar utan att tveka:
– Så länge vi orkar. Tills de bär ut oss.

Siv Gavell och Gun Billing har känt varandra sedan småskolan och har – av rena tillfälligheter – bott grannar flera gånger tidigare i livet på olika ställen i Ludvika.

Fakta: Frejas veckoprogram vår och sommar

Söndagar: Boule, herrar och damer.
Måndagar: Ludvikas historia för herrarna. Damerna träffas för att prata om allt och läsa roliga historier.
Tisdagar: Lättgympa för damerna. Boule, herrar och damer.
Onsdagar: Ölprovning/ölets historia för herrarna.
Torsdagar: Damer och herrar fikar tillsammans.

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.