Annons

Leifab vill riva Ströms stall

Lilla Edet "Låt oss riva Ströms stall och bygga bostäder på tomten." Det är Leifab:s budskap till kommunpolitikerna. Samtidigt höjs röster om den anrika byggnadens bevarande.

40 bostäder i fem hus. Det vill Lilla Edets kommunala bostadsbolag Leifab bygga där Ströms stall står i dag. Därför har bolaget nu lämnat in en rivningsansökan.

– Det kommer att kosta 15 miljoner att rusta upp byggnaden och det är inte försvarbart att lägga den utgiften på dem som hyr våra lägenheter och lokaler, säger Leifab:s vd Lars Wijkmark. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men rivningsidén kritiseras. Västarvet och Svenska byggnadsvårdsföreningen har vädjat om att den unika tegelbyggnaden ska bevaras. Dessutom har Lilla Edets kommun själv pekat ut byggnaden i sin Kulturarbetsplan från 2009 samt i byggnadsinventeringen från 2007.

Ströms stall är en del av Ströms säteri, eller Ströms slott som det kallas i folkmun. Det byggdes troligen år 1879 och var då ett stall för kor. Den pampiga byggnaden står på en sockel av natursten och har väggar av sågspånstegel i olika röda nyanser. 

Hur hamnade byggnaden i Leifabs ägo?

Annons
Läs ocksåAnrikt badhus rivs när nya lägenheter byggs

 – På 1980-talet var det Inlands papparsbruk som ägde byggnaden och använde den som lager. När en ny detaljplan för området antogs år 1992 så köpte kommunen fastigheten, säger Wijkmark.

På 90-talet användes det gamla stallet bland annat till auktionsverksamhet och loppmarknader. På senare tid har Leifab hyrt ut lokalerna för vinterförvaring åt husvagnar. Även föreningen Boulestallet har bedrivit verksamhet både inne i och utanför huset. 

Något genomgripande underhåll av byggnaden har dock inte skett och i samband med att en del av taket blåste av lät Leifab göra en översyn av hela fastigheten. 

Läs ocksåRadhus med älvutsikt i Lilla Edet

 – Det var då vi fick klart för oss hur omfattande förfallet var och hur kostsamt det skulle vara att åtgärda, säger Wijkmark.

Annons

Varför har ni låtit förfallet gå så långt?

 – Kalkbruket mellan tegelstenarena har en livslängd på cirka 50 år. De borde ha bytts ut långt före kommunen tog över byggnaden. När vi på Leifab tog över så hamnade vi i ett moment 22. Det här är en byggnad som, inte ens om den vore upprustad, går att göra beboelig. Och då kan man ju fråga sig om vi, som bostadsbolag, över huvud taget ska lägga pengar på upprustningen, säger Wijkmark som anser att ansvaret den här typen av kulturbyggnader borde ligga på staten snarare än på kommunala bolag och kommuner. 

Ägaren till Ströms slott, Magnus Olsson, har kontaktat Leifab för att få köpa stallet men fått nej. Från kommunens sida anser man att byggrätten, som skulle ge 40 nya bostäder, är mer värdefull. 

Läs också Edethus utökar sitt rökförbud Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fritt fram för nya hyresrätter i centrala Lilla Edet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.