HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anrikt badhus rivs när nya lägenheter byggs

Lilla Edet Femvåningshus med 40 lägenheter. Det vill Edethus bygga Lilla Edets badhus finns idag. "Nu kan vi riva badhuset och fortsätta planarbetet", säger vd:n Lars Wijkmark.
Foto: Edethus AB
Ett 40-tal nya lägenheter planerar Edethus att bygga där det gamla badhuset ligger idag. "Vi planerar att påbörja rivningen under 2020", säger vd:n Lars Wijkmark.

Skissen på det planerade hyreshuset som Edethus visar på sin hemsida visar ett modernt trevåningshus i flera sektioner med trädgård på taket.

– Detta är bara ett exempel. Förmodligen kommer vi vilja lägga på ett par våningar för att få bättre ekonomi i bygget, säger det kommunala bolagets vd Lars Wijkmark till Hem & Hyra.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Turerna kring det gamla badhuset på Majorsgatan, intill Göta Älv i Lilla Edet, har varit många.

Huset stod färdigt år 1936. Bakgrunden var att många på 1930-talet saknade badrum och att socialdepartementet sköt till pengar om kommunerna själva satsade på den här typen av anläggningar. Följden blev att Lilla Edet var först ut i Västsverige med ett komplett badhus. Under många år var det här distriktsmästerskapen i simning anordnades.

Lilla Edets kommun drev badhuset fram till år 2003. Då behövdes en stor renovering göras och från kommunalt håll ansåg man sig inte ha råd.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Kommunens planer på att riva huset stötte på massivt motstånd. En Badhusförening bildades och tog över driften i drygt fem år. När inte heller den lyckades driva verksamheten vidare tog gymkedjan Sportlife, som redan hade ett gym i källaren, över.

Men år 2012 flaggade även de att badet skulle läggas ner.

Fyra år senare fick Edethus igenom en plan som innebar att badhuset skulle rivas och ersättas med bostäder. Men då dök ett nytt hinder upp. Vattenverket, som ligger granne med badhuset, behövde byggas ut och då behövdes delar av badhustomten. Därmed fick bostadsplanerna läggas på is.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Ända tills i vår, då Lilla Edets kommun bestämde sig för att ansluta sig till Trollhättans nya vattenledning från Vänern. Någon utbyggnad av det egna vattenverket behövs därmed inte.

– Nu kan vi riva badhuset och fortsätta planarbetet, säger Lars Wijkmark, som tror att rivningen kan komma igång under 2020.

Byggstart blir det dock tidigast 2023 eller 2024. För först måste detaljplanen för området ändras.

– Dessutom finns det en möjlighet att vattenverket inte längre behövs. Och då kan man bygga bostäder även där. Därför kommer den här processen att ta lite extra tid, säger Wijkmark.

De 40 planerade lägenheterna kommer, enligt Wijkmark, eventuellt att ha högre standard än normalt.

– Läget här med utsikt över älven ger möjlighet att erbjuda lite högre standard vad gäller materialval. Vi tänker också att lägenheterna blir handikappanpassade, och att målgruppen främst kommer att vara 50-plussare som kanske sålt sina villor och letar efter ett mer praktiskt och lättskött boende.

Dessutom finns det planer på att anlägga trädgård på taket, där hyresgästerna kan odla.

– Trenden med gröna tak är bra på många sätt, eftersom man kan utnyttja solen optimalt, men också ytor som annars inte används, säger Lars Wijkmark.

Läs också Förvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräks Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.