HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Radhus med älvutsikt i Lilla Edet

Lilla Edet "Prisvärda radhus och med egen täppa". Så beskriver Edethus vd Lars Wijkmark radhusen som det kommunala bostadsbolaget planerar att bygga strax intill Göta Älv.
Foto: Kajsa Wedberg/Sabo/Edethus
Lilla Edets kommunala bostadsbolag Edethus, med vd:n Lars Wijkmark i spetsen, planerar att bygga radhus på Smörkullen strax intill Göta Älv.

Inom ett och ett halvt år sätter Edethus spaden i marken. Planen är att bygga sex till åtta radhuslägenheter vid Smörkullen strax norr om Lilla Edets centrum alldeles intill Göta Älv.

– Många hyresgäster efterfrågar marklägenheter med möjlighet till en egen liten täppa, det visar inte minst köerna till våra bostäder på Södra Ledningsgatan, säger Edethus vd Lars Wijkmark.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Själva byggprocessen kommer, enligt Wijkmark, bli smidigare än vanligt. Detta eftersom man ska använda sig av Allmännyttans upphandlade Kombohus.

– En upphandling av bostäder tar vanligtvis lång tid. Med Kombohusen är allting färdigupphandlat.Dessutom slipper vi projekteringen som också innebär mycket jobb. Husen är nyckelfärdiga inklusive markplatta. Det vi behöver göra är markarbete och anslutningar av VA och el, säger Lars Wijkmark.

Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, började ta fram Kombohus 2011, då man fick i uppdrag av Byggherrerådet att förbättra förutsättningarna för medlemsföretagen att bygga nya bostäder. Bostadsbristen hade börjat visa sig på många orter i Sverige, samtidigt som vi hade Europas högsta urbaniseringsgrad och en åldrande befolkning. Uppdraget var ta fram prisvärda och yteffektiva bostäder.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

I dag finns Kombohus i flera olika utföranden, från hela kvarter till mindre kompletteringshus. Husen är nyckelfärdiga och har ett fast pris som ska ligga cirka 20 procent under marknadspris.

– De här radhusen är gjorda i fabriksproducerade moduler där man utnyttjat boendeytorna maximalt. Inga påkostade detaljer i onödan, men mycket genomtänkt och av bra kvalitet, säger Lars Wijkmark.

Men marken som Edethus vill bygga på är så kallad parkmark. Därför måste det till en så kallad planändring. Dessutom gör läget intill Göta Älv att risken för skred måste åtgärdas. Enligt Wijkmark kan detta fördröja arbetet något.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Läs mer om Kombohus:

Iggesund fick första Kombohusen

Stenungsund satsar på Kombohus

Trög start för billigare hus

Fakta: Sveriges Allmännyttas Kombohus
  • Standardiserade flerfamiljshus till fast pris.
  • Syftar till att pressa byggpriserna och få fart på byggandet.
  • Togs fram genom rikstäckande upphandling.
  • Hyresgästerna egna tillval begränsas.

 

Läs också Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Förvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.