Annons

Edethus utökar sitt rökförbud

Lilla Edet Kommunala Edethus i Lilla Edet inför rökförbud i alla sina hyreshus. Förbudet gäller alla nya hyresgäster från och med den första juli.
Foto: Kajsa Wedberg
På nybyggda Sadelmakaregården på Ström i Lilla Edet har Edethus redan infört rökförbud i och kring bostäderna.

Hem & Hyra har tidigare berättat om rökförbudet i nybyggda hus hos det kommunala bostadsbolaget Edethus i Lilla Edet. När lägenheterna på Sadelmakaregården på Ström stod färdiga i slutet av förra året visste hyresgästerna som flyttade in att det var rökförbud som gällde.

Nu utökar Edethus rökförbudet så att det gäller samtliga bolagets hyreshus, nya som gamla. Alla nya hyreskontrakt som skrivs från och med den första juli innehåller ett förbud mot rökning. Förbudet gäller även på balkonger och uteplatser. Det har bolagsstyrelsen bestämt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lars Wijkmark är vd för Edethus. Han säger att beslutet har flera orsaker. Att det handlar om folkhälsan. Men även om boendemiljön för grannar samt bolagets kostnader för sanering.

Lars Wijkmark, vd Edethus

– Det vanligaste klagomålet vi får in handlar om rökning, att man blir störd av att grannen röker. Sedan vill vi bli av med de kostsamma åtgärderna som vi tvingas göra för att återställa lägenheter där hyresgästen har rökt, säger Lars Wijkmark.

Vad händer då om en hyresgäst bryter mot rökförbudet? Enligt Lars Wijkmark kommer man då att titta på vilken typ av kontrakt hyresgästen har. Är kontraktet tecknat efter den första juli i år där rökförbudet står med kan bolaget ”…gå hårdare fram”. Är det däremot tecknat tidigare för en äldre lägenhet blir det snarare fråga om en ”störning” med de åtgärder som kan vidtas då.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Det är dock tveksamt om en hyresgäst som bryter mot rökförbudet kan bli uppsagd. I ett beslut från våren 2016 slår hyresnämnden i Göteborg fast att det måste vara tillåtet att röka i sin lägenhet även om det råder rökförbud i huset. Ärendet gällde då en 61-årig man i Varberg som hyresvärden ville säga upp.

Att hyresgästen skrivit på ett avtal om att inte röka spelar ingen roll, eftersom sådana avtal strider mot lagstiftningen, menar Hyresgästföreningens jurist Roger Höög.

– Man får inte avtala om saker som innebär sämre villkor för hyresgästen det som står i lagen, bara om villkor som är bättre. Men jag skulle inte rekommendera någon att testa det här genom att gå emot rökförbudet i sitt hus. I så fall är det bättre att gå till hyresnämnden och försöka få till stånd en avtalsändring, säger Roger Höög.

Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Läs även Hem & Hyras granskning:

Annons

Så jobbar västsvenska bolag mot rökning

 

Läs också Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Förvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräks Så kämpar Pia-Marie och Inga mot sina sjuka mammors skyhöga hyror: "Chockhöjning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.