HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Levande laboratorium – för hyresgästers transporter

Helsingborg Tar du bilen till jobbet? Idag kanske, men i framtiden på ett helt annat sätt. I vår får Drottninghög i Helsingborg ett levande laboratorium för att ta reda på hur.
levande laboratorium
Foto: Privat
Susanne Duval, strategisk infrastrukturplanerare för Helsingborg stad.

Privatbilismen måste minska, för klimatet och för att städerna ska fungera. Det är de flesta överens om. Men hur vi, och de varor vi vill få hem, då ska transporteras är oklart. Hyresgästerna på Drottninghög står nu i fokus för att förhoppningsvis ge några svar.

Stadsdelen byggdes som en del av miljonprogrammet och har idag cirka 3 000 invånare. Här ska skapas ett så kallat levande laboratorium, forskarna flyttar ut till bostadsområdet och hyresgästerna istället för att studera fenomenet på sina vanliga arbetsplatser.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Hyresgäster ska djupintervjuas, studeras och engageras. Hur, var och när tar de sig till träningen, affären och jobbet. Hur ser deras behov, mönster och vanor ut? Och hur ser deras värderingar ut? Kan självkörande bilar funka, kollektivt åkande, delningstjänster, uppkopplade system, något helt annat?

Olika ”triggers”, igångsättare, kommer att användas för att stimulera samtal och idéer.
– Vi vill ta reda på vad det är för vardagspussel som ska lösas. Varför gör personer de val som de gör? Vilka värderingar styr? I dag förlitar vi oss mycket på tekniken, som ju kan flippa eller floppa. Vi vill ha med individerna från början, säger Susanne Duval, strategisk infrastrukturplanerare för Helsingborg stad.

Hon är med i projektet som drivs av forskare från Halmstad högskola med Volvo Cars och städerna Helsingborg och Göteborg. Det är del av ett innovationsprogram som heter ”Drive Sweden”. I Helsingborg är också Helsingborgshem engagerade.
– Huvudsyftet är inte att ta fram nya flashiga produkter, jag tror mer på tjänster. Det kan bli något helt nytt eller utveckling av något som redan finns. Till exempel bilpooler, det är en tjänst som redan finns idag men det är något som gör att det inte lyfter. Kanske tjänsten behöver tvistas till, få något nytt verktyg.

Läs ocksåHelsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

Projektet inleds med djupintervjuer och etnologiska studier där forskare följer hyresgäster, hur många är ännu inte bestämt. I höst är tanken att testa olika lösningar och tjänster. Projektet fortsätter sedan hela 2021.

Fakta: Klimatsmarta hyresgäster

Förra året tog Hem&Hyra reda på hur framtiden för den klimatsmarta hyresgästen kan komma att se ut. Vi träffade 12-årige Alfred för att se in i hans framtiden som vuxen. Här kan du se resultatet av vår spaning.

Läs också Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.