Annons

Livstidsdömd mister hyreskontrakt

Nyheter ​Hyresgästen avtjänar sedan 2002 ett livstidsstraff som inte är tidsbestämt. Nu blir han av med sin lägenhet i Vällingby i västra Stockholm.

​Livet som livstidsdömd har många avigsidor. Bland annat är det svårt att motivera att man har ett behov av en lägenhet utanför murarna.
Kommunala Svenska Bostäder ansåg att det fanns bostadssökande som hade större behov av den livstidsdömde och sade upp hans hyreskontrakt.

Den livstidsdömde vände sig till hyresnämnden. Hyresgästen hävdade att han hade ett stort behov av tvåan på 58 kvadratmeter vid permissioner och när han friges skulle det medföra stora sociala konsekvenser om han inte har någon lägenhet. Han är en skötsam hyresgäst som betalat hyran i tid och han har vid ett flertal tillfällen fått tillstånd av värden att hyra ut bostaden i andra hand. Att hyresgästen haft tillstånd till andrahandsupplåtelse under alla dessa år tillbakavisas av hyresvärden.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden ansåg att självfallet kommer den livstidsdömde att ha ett behov av en lägenhet när han friges. Men eftersom det inte går att säkerställa när hyresgästen avtjänat sitt straff väger hyresvärdens skäl att lämna lägenheten till bostadsförmedlingen eller byteskön tyngre.

Hovrätten gjorde nyligen samma bedömning och hyresgästen är skyldig att lämna ifrån sig nycklarna till lägen-heten genast.
– Det är alltid hyresgästens behov av lägenheten som bedöms. Vid livstidsstraff är behovet av lägenheten litet. Är straffet tidsbestämt bedöms behovet efter hur lång tid hyresgästen har kvar på straffet och hur många och långa permissioner han eller hon har, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Annons
Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.