Annons

Lunden blev paradis – när kommunen tog över

Hammarö Efter flera års kamp har hyresgästerna i kvarteret Lunden på Hammarö äntligen fått ro. En ny tvättstuga har byggts och snart inleds renoveringarna av de q-märkta fastigheterna.
Foto: Anna Rytterbrant
,

– Välkommen till himmelriket!, hälsar Eva Nilsson när hon står i den nyinvigda tvättstugan och manglar lakan tillsammans med sin granne Nathalie Skåån.

Tvättstugan, en nybyggd röd liten stuga i mitten av området, är som en symbol för både ett avslut och för en början på något nytt. I över fyra år har hyresgästerna i de faluröda trähusen på Bruksgatan i Skoghall kämpat för sina bostäder. För att de ska renoveras – och för att de alls ska ha någonstans att bo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den tidigare hyresvärden, Hammaröbostäder, tyckte tillsammans med den dåvarande blågröna majoriteten att husen hade ett alldeles för stort renoveringsbehov och ville först att bostäderna skulle ombildas till bostadsrätter och sedan, när inte det gick, säljas till en privat fastighetsägare.

Eftersom fastigheterna är dåligt underhållna, har hyrorna varit låga vilket gjort att många som bor där har lägre inkomster.

– Vi hade fått gått härifrån allihop tror jag. Jag själv hade aldrig kunnat bo kvar här, säger Eva Nilsson har bott i Lunden i 12 år.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Men så för ett drygt år sedan tog Hammarö kommun över som hyresvärd. Skillnaden är inte så stor på så sätt att det fortfarande är Hammaröbostäder som sköter förvaltningen. Men inställningen till området har ändrats totalt.

– Kommunens projektledare har ett genuint intresse för de här gamla byggnaderna. När Hammaröbostäder för några år sedan bytte fönster, satte de upp aluminiumbågar. Men nu ska de bytas igen och bli lite mer lika originalet, säger Eva Nilsson.

Annons

Alla fastigheter ska renoveras, men inget lyx. Utan det är stammar som ska dras om och fasader rustas upp och isoleras. Det kommer ge en hyreshöjning på drygt 400 kronor i två etapper efter förhandling med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Och även om det kommer att ta runt fem år innan alla husen är klara, står tvättstugan där och påminner om att Hammarö kommun är en hyresvärd som vill göra saker för dem.

Tidigare har 56 hushåll fått dela på en tvättstuga med 3 maskiner som legat i en källare precis utanför själva bostadsområdet i det gamla badhuset. 

-De höjde hyran en gång när de skulle göra om tvättstugan år oss. Men vi fick bara höjningen, ingen ny tvättstuga, minns Eva.

Något som kommunen tog hänsyn till när den nya tvättstugan var klar och därför endast höjde hyrorna med 50 kronor per månad.

Kampen för bostadsområdet har ändå lätt till något positivt, både Nathalie och Eva tycker att området har fått bättre samanhållning.

Annons

– Jag har bara bott här sedan i höstas men min mamma har bott här under flera år och jag har märkt att det har blivit en annan stämning i området. Man hälsar och pratar med varandra på ett annat sätt, säger Nathalie.

Eva håller med. 

– Vi har varit så rädda att vi ska tvingas flytta och när man är orolig för sådant börjar man prata med varandra om det som är jobbigt. För det har varit väldigt tunga år med mycket oro. Jag trodde att jag skulle få en hjärtattack på mötet då jag förstod att kommunen skulle ta över. Det var som de gett mig en dusch och jag gick ut från mötet och kände att nu – äntligen – är det över och jag och grannarna kommer kunna bo kvar.

 

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.