Annons

Maktskifte kan stoppa ombildning i Sundbyberg

Nyheter Två moderata kommunpolitiker går över till socialdemokraterna i Sundbyberg som därmed får en röd-grön majoritet. Maktskiftet kan innebära ett stopp för ombildning av Förvaltarens hyresrätter till bostadsrätt.​

​De två moderata kommunpolitikernas, Michael Spira och Arne Wijkman, avhopp har lett till politisk turbulens i Sundbyberg. Alliansen hade tidigare ett mandats övervikt, men förlorar nu sin majoritetsställning.

Annons
Avhoppet till socialdemokraterna, som offentliggjordes idag torsdag, genom ett debattinlägg i Svenska Dagbladet, har slagit ner som en bomb hos moderaterna.
– Det här är en synnerligen ny politisk situation. Ingen kan i dagsläget säga vad som kommer att hända, inte ens om det verkligen blir ett maktskifte, menar Hannes Holmér, politisk sekreterare för moderaterna i Sundbyberg.
 
Men socialdemokraterna förbereder sig för maktskifte och söker en bred politisk koalition. Socialdemokraterna har bjudit in alla politiska partier till samtal.
Sundbybergs oppositionsborgarråd, socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson, är redan nu tydlig med att det blir en kursändring när det gäller ombildning av det kommunala bostadsföretaget Förvaltarens hyresrätter.
– Vi kommer inte att rea ut några hyresrätter, säger Helene Hellmark Knutsson, som sannolikt blir ny ordförande i kommunstyrelsen i Sundbyberg.
 
Vad gör ni med det 30-tal intresseanmälningar om ombildning till bostadsrätt som redan kommit in till Förvaltaren?
– Intresseanmälningarna kommer självklart att få en seriös behandling, men vi kommer inte att subventionera ut kommunal egendom till privatpersoner, säger hon.
Den tredje september hålls ett extra fullmäktigesammanträde i Sundbyberg. Innan dess lär inte den nya politiska majoriteten vara klar.
 
Enligt uppgift är just försäljningen av Förvaltarens hyresrätter till hyresgästerna den politiska fråga som det blir svårast att komma överens om.
– Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt var en av de största valfrågorna och ett vallöfte från alliansen som vi vann valet på, säger Nina Lundström, folkpartistiskt kommunalråd i Sundbyberg.
– Men om det blir s-majoritet i Sundbyberg så blir det inga ombildningar. Och då måste Förvaltarens ägardirektiv skrivas om, tillägger hon.
Hyresgästföreningen har samlat ihop över 1 700 namn bakom krav på folkomröstning om försäljning av Förvaltarens hyresrätter.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.