Annons

144 misstänkta svartuthyrningar avslöjade sedan i höstas

Malmö MKB har hårdsatsat mot olovlig andrahandsuthyrning. De flesta av de utpekade hyresgästerna har flyttat självmant. “Det har fungerat väl för oss att ta kontakt med hyresgästerna och diskutera”, säger projektledaren Eva Rosengren.

Flera bostadsbolag i Skåne arbetar nu systematiskt med att avslöja olovlig andrahandsuthyrning. I höstas drog MKB i Malmö igång en specialsatsning för att avslöja svartuthyrare. En grupp anställda fokuserar sedan dess på att utreda fusket och hembesök är en del av metoden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan starten i höstas har 144 hyresgäster i Malmö som kontaktats av gruppen valt att säga upp sina kontrakt och flytta. Lägenheterna har “återtagits” till bostadskön som MKB uttrycker det.

–  Jag vet inte hur andra bostadsbolag gör. Men det har fungerat väl för oss att ta kontakt med hyresgästerna och diskutera, säger Eva Rosengren, projektledare på MKB.

Lägenheterna som gruppen har utrett har funnits över hela Malmö och de boendes förklaringar har varierat.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

–  Det är över hela beståndet. Man hyr ut utan att veta om att det är fel eller medvetet för att det finns mycket pengar att tjäna. Det finns alla varianter, säger Eva Rosengren.

–  Det kan vara att man vill göra någon en tjänst eller tjäna pengar, eller båda samtidigt. Det är olika anledningar bakom det vi stöter på.

Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

Mats Nilsson är MKB:s förvaltningschef och menar att de ”oriktiga hyresförhållandena” för med sig flera negativa aspekter som motiverar arbetet.

– Det kan pågå flera olika typer av verksamhet i en lägenhet. Det kan vara rent kriminella. Men den största anledningen är att en granne ska kunna veta vem som bor i fastigheten. Det är inte för mycket begärt. Det springer folk in och ut man ska kunna ha sina barn på gården. Det blir en trygghetsfråga, säger han.

Annons

–  Sen kan det vara så att folk hyr ut det som övernattningslägenheter, så kallade madrasslägenheter och det är klart det sliter på fastigheterna.

I höst genomförs flera lagändringar som berör det här området. Den som efter det hyr ut svart för att tjäna extra pengar riskerar att dömas för brott.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Fakta: Otillåten andrahandsuthyrning

Svartuthyrning, eller olovlig andrahandsuthyrning som den korrekta juridiska termen är, innebär att en hyresgäst hyr ut sin lägenhet utan att ha fastighetsägarens tillåtelse. Att bryta mot reglerna kan leda till uppsägning. Detta till skillnad från när någon är inneboende och då det inte krävs tillstånd från värden.

Hyresnämnden ger tillstånd för andrahandsuthyrning vid bland annat tillfälligt arbete eller studier på annan ort, särskilda familjeförhållanden eller längre utlandsvistelse.

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.