HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många kommuner har ingen koll på ventilationskontroller

Nyheter Kommunerna ansvarar för att se till att ventilationskontroller görs - ändå saknar minst 51 av dem register som ska säkerställa att reglerna följs.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) ska göras regelbundet i de flesta byggnader, även flerbostadshus. Och det är kommunen som ansvarar för kontroll och tillsyn. Ändå har en av sex kommuner svarat nej på frågan om de har aktuella register, visar Boverkets miljömålsenkät. Lika många har inte svarat på frågan. 

– Det är en jätteviktig fråga och det förvånar mig inte att vissa kommuner saknar register, säger Helena Fornstedt, yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin Uppsala.

Läs ocksåHyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem”Porträttbild.

– OVK är ett system som om det fungerade hade gjort väldigt stor skillnad för människor som vistas i lokaler och bostäder.

Att ventilationen fungerar är viktigt, inte minst ur hälsosynpunkt. Partiklar från kläder, möbler och dem som vistas i en bostad – både människor och djur – måste ut. Samtidigt måste partikelhalten i luften som kommer in vara så låg som möjligt, vare sig det handlar om pollen eller föroreningar som har samlats på hög i ventilationssystemet. Allergiker, som utgör upp till 20 procent av befolkningen, är de första att drabbas när det inte fungerar.

Ändå är det många kommuner som inte har koll på vilka fastigheter som har kontrollerats och som därför inte heller kan se till att problem åtgärdas. Brister som uppmärksammas vid OVK kan ligga kvar flera år utan att åtgärdas, trots att kommunerna är skyldiga att påtala att det måste göras, säger Fornstedt.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

– Kommunerna ska ha register där det framgår vilka fastigheter som ska inkomma med OVK och vilka som inkommit med handlingar. Jag har tidigare jobbat som miljö- och hälsoskyddsinspektör i tre olika kommuner. Det gjorde mig ofta frustrerad att det allt för ofta framkom att OVK inte var utförd eller att brister från OVK kvarstod i lokaler med kända inomhusproblem.

En av de 51 kommuner som uppger att de inte har aktuella register är Göteborg och Klas Nilsson, byggnadsinspektör i kommunen, bekräftar att det är så.

– Vi har inget register över alla fastigheter som är OVK-pliktiga.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

I stället arkiveras alla godkända OVK-besiktningar och så som systemet är utformat vet kommunen inte när det är dags för en ny besiktning – eller ens om en besiktning har gjorts. I stället görs stickprover.

– Då blir frågan hur många oseriösa fastighetsägare som utnyttjar detta. De kan ju resonera som ”hur stor är sannolikheten att byggnadsnämnden kontaktar just mig?” Jag kan nog säga att det är ett problem, säger Nilsson.

För väl fungerande ventilation är viktig – för alla inblandade.

– Folk mår bättre, det blir mindre energiförluster och huset mår bättre.

Fakta: Plan- och bygglagen om OVK

Enligt plan- och bygglagen (PBL) , som bland annat ska skydda människors hälsa, ska  ventilationssystem ska hållas i sådant skick att ändamålet uppfylls. Med begreppet ”hållas i sådant skick att det alltid uppfyller sitt ändamål” avses ett mer långtgående krav än begreppet underhåll. Det innebär bland annat att ventilationssystemets funktion ska bibehållas för att fungera tillfredsställande. För det krävs kontinuerlig översyn, skötsel och injustering.

Källa: Boverket

Fakta: Kommuner utan aktuella register

51 kommuner har svarat nej på frågan om de har ett aktuellt register över OVK. 53 kommuner har inte besvarat frågan.

NEJ INTE SVARAT
Alvesta Aneby
Berg Arjeplog
Bollnäs  Borlänge
Borgholm Båstad
Borås Dals-Ed
Boxholm Dorotea
Bromölla Emmaboda
Eda Essunga
Finspång Gullspång
Färgelanda Gällivare
Gnesta Hallsberg
Grästorp Haparanda
Göteborg Hjo
Hallstahammar Hällefors
Halmstad Kalix
Hedemora Karlsborg
Hofors Karlskoga
Hultsfred Kinda
Hässleholm Kiruna
Hörby Lekeberg
Jokkmokk Lindesberg
Järfälla Ljusnarsberg
Kalmar Luleå
Kristinehamn Malå
Krokom Mariestad
Laholm Mjölby
Laxå Motala
Lidköping Nora
Ljusdal Norrköping
Nybro Oskarshamn
Orust Pajala
Partille Skellefteå
Perstorp Skinnskatteberg
Salem Sollefteå
Sandviken Solna
Simrishamn Storuman
Skara Strömstad
Svedala Sölvesborg
Södertälje Tibro
Tanum Tyresö 
Timrå Töreboda
Tjörn Ulricehamn
Vallentuna Vadstena
Vansbro Vaxholm
Vimmerby Vindeln
Vingåker Värmdö 
Vänersborg Ånge
Växjö Årjäng
Ydre Åsele
Åmål Ödeshög
Öckerö Örnsköldsvik
Överkalix
Övertorneå
Källa: Boverkets miljömålsenkät 2015
Läs också Bara en handfull allergihus trots miljontals svenska allergiker – så här fungerar det Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.