HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Måste jag bli socialdemokrat?”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Det undrar Philip Nordqvist efter lördagens regionfullmäktige på Solgården. "Hyresgästföreningens ska vara partipolitiskt obunden. Men stämmer det?", säger Nordqvist som är aktiv i både Hyresgästföreningen och Liberalerna.

Philip Nordqvist är 31 år. Sedan 2010 är han aktiv i Hyresgästföreningen. Dels i lokalföreningen Mariedal hemma i Lysekil och sedan årsmötet 2017 även som ledamot i föreningsstyrelsen BohusVänerDal.

– Rätten att bo bra till en rimlig kostnad är en av de viktigaste samhällsfrågorna. Därför har jag engagerat mig, säger Nordqvist.

Läs ocksåNej till höjda arvoden

Lika länge som Nordqvist har varit engagerad i Hyresgästföreningen har han varit aktiv liberal. Idag är han ersättare i Lysekils kommunfullmäktige och fram till i lördags såg han inget problem med att kombinera det två engagemangen.

– Hyresgästföreningen ska vara partipolitiskt obunden. Det står i stadgarna. Lokalt i Lysekil jobbar vi med bostadspolitik utifrån sakfrågorna, aldrig utifrån en viss politisk färg eller ett politiskt parti. Tyvärr upplevde jag något helt annat på lördagens regionfullmäktige, säger Nordqvist.

I en skrivelse som han planerar att skicka till både region- och förbundsledningen uttrycker han sin besvikelse över att föreningens högsta ledning ”…visar en film om hur alliansregeringen misslyckats med bostadsbyggandet i Sverige”.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

– Som jag uppfattade det uppmanade man fullmäktigedeltagarna att vi ska ”upp till kamp” i den kommande valrörelsen. Ett budskap som inte hör hemma på ett möte för Hyresgästföreningens förtroendevalda. Vi har en ny värdegrund som säger att vi ska vara en bred samhällsaktör, öppen för alla oavsett etniskt ursprung, sexuell läggning och politisk åskådning, säger Philip Nordqvist, som nu överväger hur aktiv han ska vara i Hyresgästföreningen framöver.

Annons

– Jag kan inte vara med i en förening som inte låter mig tycka vad jag vill om politik, säger han.

Liberalerna vill behålla bruksvärdessystemet i dagens bostadsbestånd men tillåta fri hyressättning i nybyggda hus. Hyresgästföreningen är emot fri hyressättning. Philip Nordqvist ser dock ingen motsättning mellan sina båda engagemang:

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

– Jag värnar om rätt bostad till rätt hyresnivå. Det är det engagemanget jag kommer lägga mitt ideella arbete på. Vi ska jobba för att bostadsbyggandet ökar i rask takt, så att behovet av bostäder blir tillfredsställt i större utsträckning.

Regionordförande Lennart Derehag har inte nåtts av Philip Nordqvists kritik när Hem & Hyra kontaktar honom. Han säger att kritiken måste tas på allvar men är tydlig med att han inte uppfattade mötet på samma sätt.

– Jag är helt överens med Philip Nordqvist om att vi ska vara en partipolitiskt obunden förening. Men jag anser att det riktades kritik både mot den sittande regeringen och den före detta alliansregeringen när det gäller bristen på nya bostäder. Det kan ha uttalats att vi ska upp till kamp men inte utifrån ett partipolitiskt perspektiv utan till kamp för en bostadspolitik vi står för, säger Derehag.

Enligt regionordföranden tillhör det Hyresgästföreningens uppgifter att informera medlemmar och allmänhet om vilka konsekvenser politikernas beslut får för bostadsfrågan i landet.

Annons

Är det problematiskt att vara politiskt aktiv samtidigt som man är aktiv för Hyresgästföreningen?

– Jag föreställer mig att det kan vara svårt vara aktiv i ett parti som förespråkar marknadshyror, som exempelvis Liberalerna gör. Samtidigt som man är aktiv i Hyresgästföreningen. Men delar man bara vår värdegrund, vår vision och vår verksamhetsidé går det självklart bra, säger Lennart Derehag.

LÄS MER: Regionfullmäktige på Solgården

 

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.