HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medlemmarna ska bli fler – men är det möjligt?

Jönköping Knappt var tredje hyresgäst i Kalmar och Jönköping är medlem i Hyresgästföreningen. Om åtta år ska över hälften vara medlemmar, enligt förbundsstyrelse nya mål. Men med nuvarande ökningstakt kommer det i själva verket ta 340 år.
Foto: TT Nyhetsbyrån, Hyresgästföreningen
51 procent av hyresgästerna i Sverige ska vara medlemmar om åtta år. Kartan och diagrammen visar hur stor andel av hyresgästerna som var medlemmar 31 december 2018.

Hyresgästföreningens högst beslutande organ, Förbundsstyrelsen, satte i våras målet att minst 51procent av alla hyresgäster i Sverige ska vara medlemmar 2027. Idag är endast 28 procent av alla hyresgäster i Jönköpings län medlemmar. I Kalmar är motsvarande siffra 32 procent. Det är alltså en lång väg kvar för att nå Förbundsstyrelsens målsättning.

– Med nuvarande ökningstakt i Sverige skulle det ta 340 år. Region Sydost har de senaste åtta åren ökat mest av alla regioner. Med vår ökningstakt skulle det bara ta 84 år, säger David Petersen, chef för medlemsavdelningen i Hyresgästföreningens region Sydost.

Läs ocksåVästsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

För att nå målet, menar David Petersen, måste alla anställda och förtroendevalda i föreningen vara med på tåget.

– Det krävs en enorm mobilisering för att nå det här tuffa målet. 

Håkan Åkerwall har varit medlemsrekryterare i 30 år och sedan länge tillbaka i Kalmar. Han menar att målsättningen är orealistisk.

Läs ocksåFörtroendevald misshandlad på Andersberg

– Förbundsstyrelsen har inte själva varit ute och knackat dörr, det märks. Ofta får man jobba enormt hårt för att övertyga dem att gå med. 

Ofta är det svårt att få hyresgästerna att inse nyttan med medlemskapet, menar Håkan Åkerwall. 

– Vi har haft låga hyreshöjningar de senaste åren. Det gör att hyresgästerna inte känner något behov av att bli medlemmar.

Läs ocksåRoligare dela på vardag och fest

Men regionordförande Björn Johansson är betydligt mer optimistisk.

– Med målet vill vi betyda mer för fler. När majoriteten av alla Hyresgäster är medlemmar kan man inte längre kalla det för särintresse. Om varje medlem värvar en granne så är vi hemma.

Målet är klubbat och förbundsstyrelsen filar just nu på hur man ska nå målet. Nya metoder kan vara aktuella, men dörrknackningen kommer fortfarande vara det främsta redskapet. Några nya medlemsvärvare kommer man inte anställa.

– Det är viktigt att vi når nya grupper som vi idag är dåliga på att nå, främst ungdomar och hyresgäster med utländsk bakgrund. Det handlar om att få in nya medlemmar och behålla de gamla, säger Björn Johansson. 

Läs också Problemhusen i Blötberget: Många brister i Bessous företag Allt färre läser tidning – då fortsätter Hem & Hyra att växa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.