HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen beräknas nå medlemsmål – om 84 år

Östergötland Hyresgästföreningen vill att minst hälften av hyresgästerna i Östergötland och Gotland ska vara medlemmar 2027. Hur det ska gå till finns det ännu inga svar på. Med nuvarande takt skulle det ta 84 år att nå målet.
Foto: Jenny Knutsson
Minst hälften av alla hyresgäster ska vara medlemmar 2027, enligt Hyresgästföreningens nya mål.

Hyresgästföreningens högsta beslutande organ, förbundsstyrelsen, satte i våras målet att minst 51 procent av alla hyresgäster i Sverige ska vara medlemmar år 2027. I dag är 31 procent av alla hyresgäster i Östergötland medlemmar. På Gotland är motsvarande siffra 41 procent. Det är alltså en lång väg kvar för att nå målsättningen.

– Med nuvarande ökningstakt i Sverige skulle det ta 340 år. Region Sydost har de senaste åtta åren ökat mest av alla regioner. Med vår ökningstakt skulle det bara ta 84 år, säger David Petersen, chef för medlemsavdelningen i Hyresgästföreningens region Sydost.

Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

För att nå målet, menar David Petersen, måste alla anställda och förtroendevalda i föreningen vara med på tåget.

– Det krävs en enorm mobilisering för att nå det här tuffa målet.

I Östergötland varierar siffrorna mellan 40 procent medlemmar i Finspång och 26 i Linköping och Vadstena. Att andelen skiljer så pass mellan olika kommuner beror på flera faktorer, enligt David Petersen.

Läs ocksåKonsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

– Våra värvare är mer aktiva i vissa områden än andra. Sedan beror det också på vilken typ av grupper som är hyresgäster i de olika kommunerna. I exempelvis Sävsjö har vi stor andel nya svenskar. Det är en grupp som är svår att nå på grund av språket och att de ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden.

Källa: Hyresgästföreningen och SCB.

Håkan Åkerwall har varit medlemsrekryterare i regionen i 30 år. Han menar att målsättningen är orealistisk.

– Förbundsstyrelsen har inte själva varit ute och knackat dörr, det märks. Ofta får man jobba enormt hårt för att övertyga dem att gå med, säger Håkan Åkerwall.

Läs ocksåElaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög

Ofta är det svårt att få hyresgästerna att inse nyttan med medlemskapet, menar Håkan Åkerwall.

– Vi har haft låga hyreshöjningar de senaste åren. Det gör att hyresgästerna inte känner något behov av att bli medlemmar.

Men regionordförande Björn Johansson i Sydost, där Östergötland och Gotland ingår, är betydligt mer optimistisk.

– Med målet vill vi betyda mer för fler. När majoriteten av alla hyresgäster är medlemmar kan man inte längre kalla det för särintresse. Om varje medlem värvar en granne så är vi hemma, säger Björn Johansson.

Målet är klubbat och förbundsstyrelsen filar just nu på hur man ska nå målet. Nya metoder kan vara aktuella, men dörrknackning kommer fortfarande  att vara det främsta redskapet. Några nya medlemsvärvare kommer inte anställas.

– Det är viktigt att vi når nya grupper som vi i dag är dåliga på att nå, främst ungdomar och hyresgäster med utländsk bakgrund. Det handlar om att få in nya medlemmar och behålla de gamla, säger Björn Johansson.

Läs också Hyresgäst hade tre hem – överklagar misstänkt svartuthyrning Uddevallabor får egna vattenmätare - av miljöskäl

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.