Annons

Stor variation i antal medlemmar mellan kommunerna

Jönköping Andelen medlemmar varierar stort mellan kommunerna. I Sävsjö är bara 17 procent av alla hyresgäster medlemmar medan 43 procent är medlemmar i Mullsjö.
Foto: David Wreland
Sture Leijon har valt att vara medlem.

Skillnaderna beror på flera faktorer, enligt David Petersen, chef på medlemsenheten i Region Sydost.

– Våra värvare är mer aktiva i vissa områden än andra. Sedan beror det också på vilken typ av grupper som är hyresgäster i de olika kommunerna. I exempelvis Sävsjö har vi stor andel nya svenskar. Det är en grupp som är svår att nå på grund av språket och att de ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster i Sävsjö som har lägst andel medlemmar i hela Kalmar och Jönköping. Flera av dem säger att de inte känner behov av att vara medlemmar eftersom allt redan funkar bra med boendet. 

– Jag trivs jättebra och allt fungerar bra. Jag vet knappt vad föreningen gör, men jag känner inte att jag behöver vara medlem, säger Martin Svensson, 24 år.

Annons

Men i Mullsjö är det annat ljud i skällan. Här är flest andel i hela Jönköping och Kalmar medlemmar. 

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Jag tycker man ska vara med och betala medlemsavgiften för att få hjälp med att förhandla hyran, säger Sture Leijon, 90 år, som bor på Klockaregårdsgatan i centrala Mullsjö.

En annan Mullsjöbo håller med och drar resonemanget ett steg längre.

– Jag är medlem för att jag tycker det är viktigt med inflytande och fri åsiktsbildning. Medlemskapet är en demokratisk rättighet, men även en skyldighet. Sedan vill jag också veta vad som är på gång på hyresmarknaden, säger Marco Eliasson, 51 år. 

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Björn Johansson, regionordförande, konstaterar att en av föreningens stora utmaningar nu blir att förmedla medlemsnyttan.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om befintliga medlemmar och förmedla nyttan till blivande medlemmar i våra 52 kommuner.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.