HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor variation i antal medlemmar mellan kommunerna

Jönköping Andelen medlemmar varierar stort mellan kommunerna. I Sävsjö är bara 17 procent av alla hyresgäster medlemmar medan 43 procent är medlemmar i Mullsjö.
Foto: David Wreland
Sture Leijon har valt att vara medlem.

Skillnaderna beror på flera faktorer, enligt David Petersen, chef på medlemsenheten i Region Sydost.

– Våra värvare är mer aktiva i vissa områden än andra. Sedan beror det också på vilken typ av grupper som är hyresgäster i de olika kommunerna. I exempelvis Sävsjö har vi stor andel nya svenskar. Det är en grupp som är svår att nå på grund av språket och att de ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden. 

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster i Sävsjö som har lägst andel medlemmar i hela Kalmar och Jönköping. Flera av dem säger att de inte känner behov av att vara medlemmar eftersom allt redan funkar bra med boendet. 

– Jag trivs jättebra och allt fungerar bra. Jag vet knappt vad föreningen gör, men jag känner inte att jag behöver vara medlem, säger Martin Svensson, 24 år.

Men i Mullsjö är det annat ljud i skällan. Här är flest andel i hela Jönköping och Kalmar medlemmar. 

Läs ocksåBostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”Energikrisen kan tvinga Förbo att kasta om sin planering för vilka områden som ska prioriteras för renovering, enligt vd Peter Granstedt. Hyresgästen Britta Högmark Härdners radhuslägenhet har energiklass G, den allra sämsta. Nu hotar räkningarna från elpannan att knäcka hennes ekonomi.

– Jag tycker man ska vara med och betala medlemsavgiften för att få hjälp med att förhandla hyran, säger Sture Leijon, 90 år, som bor på Klockaregårdsgatan i centrala Mullsjö.

En annan Mullsjöbo håller med och drar resonemanget ett steg längre.

– Jag är medlem för att jag tycker det är viktigt med inflytande och fri åsiktsbildning. Medlemskapet är en demokratisk rättighet, men även en skyldighet. Sedan vill jag också veta vad som är på gång på hyresmarknaden, säger Marco Eliasson, 51 år. 

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Björn Johansson, regionordförande, konstaterar att en av föreningens stora utmaningar nu blir att förmedla medlemsnyttan.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om befintliga medlemmar och förmedla nyttan till blivande medlemmar i våra 52 kommuner.

Läs också Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.