HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor variation i antal medlemmar mellan kommunerna

Jönköping Andelen medlemmar varierar stort mellan kommunerna. I Sävsjö är bara 17 procent av alla hyresgäster medlemmar medan 43 procent är medlemmar i Mullsjö.
Foto: David Wreland
Sture Leijon har valt att vara medlem.

Skillnaderna beror på flera faktorer, enligt David Petersen, chef på medlemsenheten i Region Sydost.

– Våra värvare är mer aktiva i vissa områden än andra. Sedan beror det också på vilken typ av grupper som är hyresgäster i de olika kommunerna. I exempelvis Sävsjö har vi stor andel nya svenskar. Det är en grupp som är svår att nå på grund av språket och att de ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden. 

Läs ocksåVästsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster i Sävsjö som har lägst andel medlemmar i hela Kalmar och Jönköping. Flera av dem säger att de inte känner behov av att vara medlemmar eftersom allt redan funkar bra med boendet. 

– Jag trivs jättebra och allt fungerar bra. Jag vet knappt vad föreningen gör, men jag känner inte att jag behöver vara medlem, säger Martin Svensson, 24 år.

Men i Mullsjö är det annat ljud i skällan. Här är flest andel i hela Jönköping och Kalmar medlemmar. 

Läs ocksåFörtroendevald misshandlad på Andersberg

– Jag tycker man ska vara med och betala medlemsavgiften för att få hjälp med att förhandla hyran, säger Sture Leijon, 90 år, som bor på Klockaregårdsgatan i centrala Mullsjö.

En annan Mullsjöbo håller med och drar resonemanget ett steg längre.

– Jag är medlem för att jag tycker det är viktigt med inflytande och fri åsiktsbildning. Medlemskapet är en demokratisk rättighet, men även en skyldighet. Sedan vill jag också veta vad som är på gång på hyresmarknaden, säger Marco Eliasson, 51 år. 

Läs ocksåRoligare dela på vardag och fest

Björn Johansson, regionordförande, konstaterar att en av föreningens stora utmaningar nu blir att förmedla medlemsnyttan.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om befintliga medlemmar och förmedla nyttan till blivande medlemmar i våra 52 kommuner.

Läs också Problemhusen i Blötberget: Många brister i Bessous företag Allt färre läser tidning – då fortsätter Hem & Hyra att växa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.