Annons

Mer pengar till utemiljöer i utsatta områden

Nyheter Boverket har beviljat sammanlagt 417 miljoner i stöd till att förbättra utemiljöer i utsatta områden. Alla de 500 miljoner som regeringen anslagit kommer dock inte att gå åt. Lista på alla som beviljats stöd i omgång två.
Foto: Lindesbergsbostäder/ SP landskapsarkitektbyrå
Lindesbergsbostäder har beviljats drygt en miljon kronor för att bygga om utemiljö i området Hagaberg. Bland annat kommer bolaget att investera i cykelskärmtak.

I den första ansökningsomgången beviljades 145 miljoner kronor till 53 olika initiativ för att lyfta utemiljöerna i socioekonomiskt utsatta områden. Nu är andra sökomgången avslutad och 127 ansökningar har beviljats sammanlagt 272 miljoner kronor. Totalt fördelas alltså omkring 417 miljoner kronor till 180 projekt. De som har ansökt om stöd är alltifrån större fastighetsbolag till ideella föreningar.

Boverket har bland annat beviljat stöd för upprustning och komplettering av befintliga anläggningar till exempel lekplatser, grönytor och ytor för spontanidrott. Även nya anläggningar som gångbanor, multisportarenor och mötesplatser för kultur- och fritidsintressen har fått stöd.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Stödet kommer bland annat att användas till att rusta upp park- och naturområden för att locka boende och utomstående till lek och rörelse. Och på gårdar och torg kommer stadsodling anordnas för att skapa möten mellan människor, säger utredare Kristina Engdahl på Boverket.

Annons

Ett av de bostadsbolag som får del av medlen är Lindesbergsbostäder i Örebro län. Det kommunala bolaget ska bygga om utemiljön för en av gårdarna i miljonprogramsområdet Hagaberg. Av de tre miljoner som ansiktslyftningen beräknas kosta så får bolaget drygt en miljon från Boverket.

– Vi driver omgörningen som ett integrationsprojekt. Vi har involverat hyresgästerna och gjort lite ändringar efter deras önskemål, säger Christer Palm, projektledare på Lindesbergsbostäder.

Annons
Läs ocksåDe får dela på 145 miljoner till utemiljöer

Län för län – här är alla 127 projekt som beviljats pengar i sökomgång 2

Läs också Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.