HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Miljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster

Malmö Fukten riskerar de boendes hälsa och barn kan redan ha redan tagit skada. Det menar Malmö stads miljöförvaltning. Viteshoten haglar. Men ägaren till Södra Bulltoftavägen 60 löser inte problemen.
Södra Bulltoftavägen 60

Det är hårda ord som används när miljöförvaltningens inspektörer beskriver tillståndet i hyreshuset på Södra Bulltoftavägen 60 på Kirseberg. 

  Det här är definitivt ovanligt. Det här är en av de sämsta fastigheterna vi har i Malmö med pågående ärenden, säger inspektören Simon Alskans.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Den totala vitessumman som kommunen hotar med ligger idag på 610 000 kronor. Det är uppdelat på flera olika krav med varierande tidsfrister. (Se faktarutan).

I en stor del av lägenheterna är det så pass illa att det finns “omedelbar risk för olägenhet för människors hälsa”. Miljöförvaltningen anser att redan nu påverkar fuktskadorna barn som bor i huset. Boende har berättat att deras barn ofta är sjuka och pekar ut boendemiljön som orsak.

Förfallet har pågått under många års tid och miljöförvaltningen menar att det har blivit värre. Inga större renoveringar har genomförts och det huvudsakliga problemet är att ägaren Per-Lennart Lundström är i stort sett omöjlig att nå.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

 Vi har ingen dialog överhuvudtaget med fastighetsägaren, säger Simon Alskans.

Annons

Hem & Hyra har sökt 68-åringen i över ett år utan att få tag på honom. Både via telefon, brev och på mannens hemadress. Istället är det hans fru Maria Lundström som svarat på frågor, trots att hon inte har något formellt ansvar i frågan.

Det är katastrof. Ägarna har gått upp i rök. Ingen har hört av dem på flera månader, säger hyresgästen Tina Knezevic.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Hur felanmäler du?

Ingenstans. Det finns ingenstans att höra av sig. Ägarna går inte att nå. Jag har slutat att felanmäla och löser det själv.

Tina Knezevic

Hyresgästföreningen har tidigare drivit ärenden för enskilda hyresgäster i huset. I veckan hölls ett samtal med fastighetsägarens fru.

–  Hyresgästföreningen har träffat hyresvärden i ett informellt möte. Vi har frågat vad hon har för avsikt att göra med anledning av miljöförvaltningens delegationsbeslut, säger Lovisa Prodenius, jurist på hyresgästföreningen.

Annons

Det här har pågått under lång tid. Har ni gjort tillräckligt?

–  Vi måste förhålla oss till lagstiftningen och hyresnämndens praxis. Man får titta på vilka utfall det skulle kunna bli. Vi har försökt föra en dialog och nu senast med mötet. Det får vi utvärdera. Mötet är ett led i en process och vi släpper inte fastigheten.

Vad blev responsen på mötet?

–  Jag uppfattar att hon förstod budskapet i det jag sade.

Fakta: Kommunens krav
Ruttna fönster på Södra Bulltoftavägen 60.

Felanmälningar: Fixa en möjlighet för boende att påtala fel, för journal och skicka löpande till kommunen. Det möjliga vitet: 40 000 kronor i månaden.

Lägenheter: Åtgärda fuktproblem eller “mikrobiell påväxt” i fem lägenheter senast i början av januari. Det möjliga vitet: 50 000 kronor i månaden.

Fönster, fasad och tak: Alla fönster måste bytas, sprickor i fasaden åtgärdas och en översyn av husets tak måste ske. Ägaren har 36 veckor på sig. Det möjliga vitet: 500 000 kronor i månaden.

Ventilation: Ett icke uppfyllt föreläggande kan ge upphov till 20 000 kronor i månaden, från början av oktober i år.

Tillsyn: kommunen vill ha 50 140 kronor för sitt arbete.

 

Läs också Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.