Annons

Hyresnämnden slår fast – övergivet hyreshus måste repareras

Malmö Beslutet om åtgärdsföreläggande riktas mot ägaren av hyreshuset på Södra Bulltoftavägen i Malmö. Det finns konstaterade brister men mannen har gjort sig onåbar. Nu får han tre månader på sig att renovera och laga.
Foto: Hyresnämnden

Hyresvärden, en mindre privat sådan, har varken svarat hyresgästen eller hyresnämnden. Han dök inte heller upp när nämnden på egen hand undersökte bristerna i huset för några veckor sedan. En underskrift på ett delgivningskvitto visar dock att han är medveten om att han är eftersökt.

Nu har hyresnämnden kommit med ett beslut om åtgärdsföreläggande och budskapet är tydligt: det finns brister i huset på Södra Bulltoftavägen och det måste värden se över.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I lägenheten som prövas ska fönstren bytas, badrummet totalrenoveras, parkettgolvet i vardagsrummet slipas och ett felande proppskåp lagas. Det slår hyresnämnden fast i sitt beslut. Bristerna ses som så pass allvarliga att det blir svårt att använda bostaden.

Det här är ett glädjande besked och jag håller med nämnden. Jag är glad över beslutet om åtgärdsföreläggande, säger Nan Kinnander, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Hon var själv med när nämnden besökte huset och kunde med egna ögon se bristerna.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Hyresgästen fick leva med provisoriska lösningar. En handske i proppskåpet för att undvika glapp, så ska man inte behöva ha det. Jag hoppas hyresvärden tar det här på allvar och åtgärdar problemen.

Fastigheten har en historik av ärenden hos Hyresgästföreningen och det finns ytterligare fall med brister i lägenheter som ännu inte har tagit sig vidare till prövning i hyresnämnden.

Hem & hyra har sökt hyresvärden men inte lyckats nå honom. Tidigare i juni meddelade hans fru att det i själva verket var hon som skötte hyreshuset och att hon inte kände till hyresnämndens inblandning.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

–  Min man har inte blivit kallad. Annars skulle han ju ha gått dit, sade hon då.

Annons

Värden har nu fram till den 24 juli på sig att överklaga beslutet till nästa instans, Svea hovrätt. Nämnden har satt en frist på tre månader, sedan ska bristerna vara åtgärdade.

Om inget av detta sker har hyresgästen och Hyresgästföreningen möjlighet att komma in med en ny ansökan om åtgärdsföreläggande men då kopplat till ett hot om vite, ekonomiska sanktioner mot fastighetsägaren om han inte agerar. I förlängningen finns även möjligheten att begära en tvångsförvaltning, att någon annan med tvång går in och tar över ansvaret för det övergivna hyreshuset.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.