Annons

Miljöförvaltningen pressar Rikshem i Helsingborg

Helsingborg Av 25 inspekterade lägenheter var två kraftigt angripna av mögel och 15 andra hade förhöjda fuktvärden. Nu sätter Miljöförvaltningen press på Rikshem i Helsingborg.
Foto: Petra Martinsson/Anna Hultberg

I går kunde Hem&Hyra avslöja hur Rikshem på ort efter ort i hela landet väcker missnöje hos sina hyresgäster. Förra sommaren skrev vi om bostadsbolagets slitna och otrygga hyreshus på Hantverkaregatan 17 i Helsingborg där många hyresgäster var förtvivlade. Nu är Miljöförvaltningen inkopplad. Under fyra dagar i november och december gick myndigheten dit och gjorde en oanmäld inspektion. De kom in i 25 av cirka 60 lägenheter.

Det allvarligaste de mötte var förhöjda fuktnivåer i flera lägenheter, framför allt i badrummen. I två fall fanns angrepp av svartmögel också i sovrummen. I de fallen har Miljöförvaltningen krävt akuta åtgärder och utredning.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna
I ett par lägenheter, av de som Miljöförvaltningen kom in i, fanns kraftig mögeltillväxt.

Rikshem har i övrigt svarat att hela fastigheten ska totalrenoveras och myndigheten avvaktar därför med de andra lägenheterna.
– Det kommer med största sannolikhet mögel i de lägenheterna också. Om det inte fanns en renoveringsplan hade vi krävt en utredning av hela fastigheten. Enligt miljöbalken så ska man göra en rimlighetsavvägning och i detta ärende så ansåg vi inte att det var rimligt med att ställa större krav på utredning då de redan hade bestämt sig för att det skulle ske en totalrenovering av alla lägenheterna under 2020. Men vi följer upp. Blir det ingen renovering eller om den skjuts på framtiden kan vi förelägga bostadsbolaget att åtgärda problemen. Ingen ska behöva bo med mögel, säger Åsa Friberg, miljöinspektör i Helsingborg.

Annons

Pye Johnsson har bott på Hantverkaregatan i många år. Redan runt 2014 fick hyresgästerna veta att huset skulle renoveras men åren har gått och ingenting har hänt.
– Jag har inte heller hört något om att det skulle vara aktuellt nu. Det är inte tu tal om att huset behöver totalrenoverats och jag reagerar starkt på att vi som bor i ett renoveringsobjekt får hyreshöjningar hela tiden. De gör bara det absolut nödvändigaste här, säger Pye Johnsson.

Läs ocksåHyresgästen Monika: "Rikshem är ett skitföretag"

Efter Hem&Hyras artikel säger hon att tryggheten märkbart har förbättrats. Rikshem har åtgärdat saker som belysning, lås, grindar och ett vaktbolag gick rundor när det var som värst. Enligt Pye Johnsson rör sig dock fortfarande obehöriga i husen, troligen är nycklar i omlopp, underhållet är fortsatt eftersatt och problem med fukt inomhus och vattenavrinning ute på gården är stora.

Enligt Rikshem är fastigheten på Hantverkaregatan byggd i slutet av 1960-talet och har behov av en omfattande renovering.
– Det är dock en rätt så komplex renovering då vi även har en hotellverksamhet i bottenplan som vi planerar kring. Vi håller för närvarande på att genomföra tekniska undersökningar och har som målsättning att återkomma till hyresgästerna under hösten med hur den fortsatta tidplanen ser ut, säger regionchef Christofer Bernebring.

Annons

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåKravet på Rikshem: "Sluta nollställa vårt område"
Hantverkaregatan ligger på söder i Helsingborg. I de nedre planen finns ett hotell. Många av hyresgästerna har i flera år haft så kallade korttidskontrakt och kan sägas upp på en månad.

I Rikshems svar till Miljöförvaltningen skriver de att renoveringen ska börja första eller andra kvartalet 2020 och vara klar sista kvartalet. Miljöförvaltningen väntar fortfarande på bekräftelse av akuta åtgärder och de vill också veta vad orsaken till mögelproblemen är.

En vägg kraftigt angripen av mögel mötte Miljöförvaltningen när de gjorde inspektion i slutet av förra året.

Läs också Rikshems svar på kritiken: "Vi har inte alltid levererat" Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.