Annons

Kravet på Rikshem: ”Sluta nollställa vårt område”

Nyheter På Rikshems egen hemsida beskrivs området som "lummigt och barnvänligt". I verkligheten pågår ett arbete att riva både lekplatser och träd. Nu kräver Hyresgästföreningen i ett öppet brev stopp på "nollställningen".
Foto: Hyresgästföreningen i Gränby
På bilden syns ett exempel på en "nollställd" gård, utan lekplats eller träd.

Stadsdelen Gränby i Uppsala är ett av områdena som Hem & Hyra har tittat närmare på i granskningen av hyresjätten Rikshem.

Sedan bostadsbolaget tog över som ägare har hyresgästerna fått utstå en lång rad svårigheter. Chockhöjningar av hyran, dåliga renoveringar, bristande underhåll, rent byggfusk, en ombildningskonsult som använt otillåtna metoder för att göra lägenheter till bostadsrätter samt förvaltare som ständigt bytts ut och inte förankrat beslut hos hyresgästerna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästföreningens statistik i delar av området visar att så många som två tredjedelar av de ursprungliga hyresgästerna flyttat i samband med renoveringarna och dess påföljder.

Och för dem som valt att bo kvar eller att flytta till Gränby fortsätter problemen. Det omfattande byggarbetet har slitit hårt på trädgårdar och planteringar. Månad efter månad av maskiner och containrar har lett till att mycket av växtligheten i området har gått förlorad – och väldigt lite har gjorts för att återskapa den tidigare grönskan, berättar mångåriga hyresgästen Görel Forsling.

Förr hade Görel Forsling fullt av lekande barn på gården utanför. Nu har den blivit ”nollställd”.

Tvärtom har Rikshem påbörjat en ”nollställning” av området. Det innebär kort och gott att en stor del av kvarvarande buskar, lekplatser och träd ska bort. Kvar blir på sina håll bara öde grusplättar.

Annons

– De har massakrerat området. ­Varenda buske och hälften av träden har tagits bort. Rikshem har lovat att återställa, men ingenting har hänt sedan i fjol, säger Görel Forsling, mångårig hyresgäst i Gränby.

Ingreppen görs enligt Rikshem av trygghets- och hygienskäl. För att öka sikten över gårdarna, underlätta belysning och för att förebygga olyckor när barn leker.

Den lokala hyresgästföreningen menar dock att rivningsarbetet ytterligare försämrar trivseln i området, vilket i längden leder till ännu större otrygghet. I ett öppet brev kräver de att Rikshem nu stoppar ”nollställningen” av utemiljön i Gränby och i stället tar ansvar för en ordentlig återställning av växtligheten.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna

– De säger själva att buskplanteringen blev misslyckad men nu verkar de vilja att hyresgästerna själva ska återställa. Rikshem borde naturligtvis ta ansvar för sina misslyckanden, säger lokalföreningens ordförande Eva Byegård.

Annons
Eva Byegård har bott i Gränby i 40 år. Hon ser med stor sorg hur människor lämnat området och hur trivseln nästan helt försvunnit.

Hur skulle du vilja beskriva utemiljön ni har i dag?

– På de nollställda gårdarna är det mycket torftigt. Vi har inte begärt så mycket utan vi har velat behålla våra grillplatser, barnens lekplatser på smågårdarna och den lummiga grönskan med buskar och träd. Det behöver man väl inte vara speciellt lyhörd för att kunna tillmötesgå.

Läs ocksåRikshems svar på kritiken: "Vi har inte alltid levererat"

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs också Hyresgästen Monika: "Rikshem är ett skitföretag" Miljöförvaltningen pressar Rikshem i Helsingborg Susannes hus är illa däran – Rikshem höjer ändå hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.