Annons

Mimers hyror klara efter medling

Västerås Mimers hyresgäster får en högre hyreshöjning i år än hos allmännyttorna i grannkommunerna, men slipper betala retroaktivt. Det har Mimer och Hyresgästföreningen kommit överens om, efter att Hyresmarknadskommittén nu har lämnat en rekommendation.
Foto: Monika Steczkó
Mimers hyresgäster får en genomsnittlig hyreshöjning på 2,45 procent från 1 april.

Hyresförhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen strandade i slutet av januari och bolaget vände sig till Hyresmarknadskommittén (HMK) för att få ett medlingsbud. När HMK hade haft sitt sammanträde i februari stod det dock klart att inte heller kommittén lyckades komma överens.

I förra veckan höll HMK ett andra möte, där frågan lyftes en nivå högre inom branschorganisationen Sabo och Hyresgästföreningen. Rekommendationen landade på 2,45 procent. Nu har Mimer och Hyresgästföreningen skrivit på en överenskommelse om den snitthyreshöjningen, som börjar gälla 1 april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En viktig fråga för Hyresgästföreningen var att höjningen inte skulle gälla retroaktivt, eftersom de utdragna förhandlingarna då skulle drabba hyresgästerna.

Annons

– 2,45 procent är högre än vi hoppats på, men hyresgästerna har åtminstone sluppit höjning under perioden januari till mars, och utslaget på hela 2019 blir höjningen 1,83 procent, skriver Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett mejl.

De flesta av Mimers hyresgäster får en hyreshöjning på 2,61 procent, medan de som bor i nybyggda hus med så kallad presumtionshyra får en lägre höjning på 1,6 procent.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Hos Enköpings hyresbostäder blev hyreshöjningen i år 1,52 procent, hos Hallstahem 1,93 procent och Salabostäder 1,8 procent.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Kommitténs uppgift är att lösa tvister i de årliga hyresförhandlingarna, när Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag har svårt att komma överens på egen hand.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.