HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimers hyror dröjer ytterligare

Västerås Hyresmarknadskommittén valde att inte lämna något medlingsbud om Mimers hyreshöjning. Det betyder ytterligare väntan för hyresgästerna innan de får besked om årets hyror.
Hyresgästföreningen och Mimer står fortfarande långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna och Hyresmarknadskommittén (HMK) har valt att inte lämna något medlingsbud. Hyresgästföreningens förhandlare Johan Kretz och Mimers vd Mikael Källqvist hoppas båda att HMK kommer med ett bud vid nästa sammanträde. Bilden är ett montage.

[Uppdaterad] Mimer vände sig i slutet av januari till Hyresmarknadskommittén (HMK) efter att hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen hade kört fast. Det kommunala bostadsbolagets senaste bud låg då på 2,9 procents hyreshöjning, medan Hyresgästföreningen hade gått upp till 1,7 procent. Men, som P4 Västmanland var först att rapportera, valde HMK att inte lämna något medlingsbud.

– Ibland kan det bero på att Hyresmarknadskommittén anser att parterna inte har uttömt alla förhandlingsmöjligheter, men i det här fallet tror jag att det handlar om att representanterna i Hyresmarknadskommittén inte har lyckats komma överens om ett medlingsbud, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen i Västerås.

Läs ocksåHyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Kan det inte vara så att HMK anser att ni kan göra mer själva för att komma överens?
– Det kan vi lugnt utesluta att det handlar om i det här fallet. Vi har haft sju förhandlingstillfällen och står väldigt långt ifrån varandra, säger Johan Kretz.

Enligt Mimers vd Mikael Källqvist framgår det av Hyresmarknadskommitténs beslut att de inte har kunnat komma överens. Nu har Mimer valt att återigen skicka ärendet till HMK, som då kommer att ha en annan sammansättning av representanter. Kommittén har sitt nästa sammanträde 12 mars.

– Vi hoppas att de då kommer med ett medlingsförslag. Normalt brukar det vara upp till parterna att bestämma om datum för ikraftträdande och retroaktivitet, men det har varit ett av problemen så vi hoppas att de ger ett förslag även där, säger Johan Kretz.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

Har det varit en viktig fråga i förhandlingarna?
– Det blir ju en viktig punkt. Om Mimer drar ut på förhandlingarna tycker vi inte att de ska tjäna på det, och retroaktivitet slår hårt mot hyresgästerna om de får en höjning som sträcker sig tillbaka till januari men inte kan börja betala förrän på aprilhyran, säger Johan Kretz.

Även Mikael Källqvist hoppas på ett så snabbt beslut som möjligt.

– Vi måste komma i mål med hyresförhandlingarna så att våra hyresgäster så snart som möjligt får reda på vad de ska ha för hyra framöver, säger han.

Läs ocksåHyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

Hur ser du på frågan om retroaktivitet och ikraftträdande?

– Det här gäller 2019 års hyror som gäller från 1 januari, så det är det vi väntar på besked om, säger Mikael Källqvist.

Är din utgångspunkt att de ska gälla retroaktivt?

– Nej vi har ingen utgångspunkt. Vi väntar på vad Hyresmarknadskommittén säger och sen kommer vi att förhålla oss till det.

Enligt Johan Kretz har Mimer lagt bud som Hyresgästföreningen aldrig skulle kunna acceptera och som är långt över nivån på jämförbara orter, vilket har gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden och i praktiken lämnat HMK som enda alternativ.

– Jag skulle kunna säga samma sak om Hyresgästföreningen, när de lämnar bud på 1,45 procent trots att de vet att inflationen är långt över det. Vi har aldrig någon annan ambition än att komma överens lokalt, men vi måste få rimligare bud. Jag upplever att det bara är en part som vill ta ett långsiktigt ansvar för hyresrätterna i Västerås. De bud vi får är för låga för att vi ska kunna ha en långsiktigt stabil ekonomi, säger Mikael Källqvist.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Kommitténs uppgift är att lösa tvister i de årliga hyresförhandlingarna, när Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag har svårt att komma överens på egen hand.

Läs också Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem Så slår hyreshöjningarna i coronadrabbade områden - "Extra jobbigt, tufft här ute"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.