Annons

Ministern är inte bäst i klassen

Nyheter Halva mandatperioden har gått. Stefan Attefall får inget toppbetyg när Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna utvärderar hans två första år vid makten.
Foto: Björn Gevert
Fastighetsägarnas Reinhold Lennebo och Hyresgästföreningens Barbro Engman är inte helt överens angående bostadsminister Stefan Attefalls insatser.

Bostadsbristen ökar, men byggandet ligger kvar på låga nivåer. Drygt 20 000 bostäder blev inflyttningsklara förra året. Hittills i år har siffran minskat jämfört med 2011.

Hyresgästföreningen är en av dem som vill se fler byggkranar i stadssilhuetterna. Det skulle behövas 40  000 nya bostäder per år varav 15 000 hyresrätter, enligt föreningen. Ett halvmiljonprogram inom tio år, som Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman uttrycker det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Alliansen har suttit vid makten i sex år och bostadsministern tassar runt utan att komma med några skarpa förslag, säger Barbro Engman.

När Hem & Hyra ber henne att betygsätta de åtgärder som regeringen vidtagit blir det oftast underkänt.

– Det duger inte längre att säga att det byggts för lite de senaste tjugo åren. En minister kan använda skatte- och stimulansverktygen. Det borde Stefan Attefall göra.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är oense om det mesta. När alliansens insatser ska betygsättas är Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo mer positiv än Barbro Engman.

– Det finns en tydlig ambition hos bostadsministern att gå i rätt riktning, men stegen som tas är små, säger Reinhold Lennebo.

Annons

Organisationerna har bland annat olika uppfattningar om regeringens förslag om friare hyressättning för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Fastighetsägarna menar att de bostäder som redan finns kommer att utnyttjas bättre. Hyresgästföreningen varnar för höjda hyror som slår mot dem som redan har det tufft.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Hyresgästföreningen gillar förändringarna i plan- och bygglagen, som ska snabba upp byggprocessen. Fastighetsägarna är skeptiska och förespråkar mer genomgripande ändringar.

Det finns en stor irritation inom Hyresgästföreningen mot att villaägare får göra rotavdrag, medan Stefan Attefall tydligt deklarerat att samma avdrag för renovering av hyreshus inte är aktuellt. Fastighetsägarna ser däremot inte statliga subventioner som en god lösning.

Sänkt fastighetsskatt och slopad skatt på nya hyreshus de första femton åren gillas dock av båda parter – även om de vill se att skatten slopades helt för hyreshus.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tar emot betygen med ett avvaktande leende.

– Allt måste utredas och det tar tid. Min ambition är inte att bli populär i valrörelsen 2014 utan 2018.

Annons

Han anser att det faktum att bostadsbyggandet inte tar fart till viss del beror på faktorer utom hans kontroll. Den ekonomiska oron i Europa nämner han som en stor faktor till att det byggs få bostadsrätter och villor.

Hyresrätten är inte lika känslig för konjunktursvängningar, men även där går byggandet trögt. Stefan Attefall tror att smidigare planprocess, den nya hyreslagen och de skattelättnader som aviserats kommer att ge effekt. Dessutom pågår två utredningar som ska ge förslag på hur hyresrätten kan stärkas.

Men subventioner lär det inte bli tal om.  

Hur mycket byggandet måste öka är bostadsministern mer försiktig med.

– Jag säger ingen nivå men vi behöver upp betydligt högre än i dag under en längre period.

Fakta: SÅ TYCKER DE:

Hur har nya hyreslagen fungerat?HGF: Godkänt. ”Lagen är bra, men tolkas väldigt olika.”FÄ: För tidigt att säga.

Ny plan- och bygglag för att snabba upp byggprocessen. Bygglov ska ej få överklagas i efterhand.HGF: Godkänt. ”Tyvärr tolkas lagen väldigt olika”.FÄ: Underkänt. ”Våra farhågor besannades.”

Slopad fastighetsskatt i femton år för nyproducerade hyreshus från och med 2013.HGF: Väl godkänt. ”Ett steg i rätt riktning.”FÄ: Godkänt. ” Ta bort skatten helt.”

Förlängd period med nybyggnadshyra från 10 till 15 år.HGF: Underkänt. ”Tar längre tid att fasa in nya lägenheter i bruksvärdessystemet.”FÄ: Godkänt. ”Egentligen gillar vi inte nybyggnadshyror.”

Sänkt fastighetsskatt för flerfamiljshus från max 0,4 procent till 0,3 procent.HGF: Underkänt. ”Får ingen betydelse för nyproduktionen.”FÄ: Godkänt. ”Positivt men alldeles för lite.”

Ägarlägenheter vid nyproduktion. Utreds även i befintligt bestånd.HGF: Underkänt. ”Marknaden har sagt sitt. Det byggs knappt några ägarlägenheter.”FÄ: Godkänt. ”Bra med en stor mångfald.”

Höjt bostadstillägg för ogifta ålderspensionärer.HGF: Godkänt. ”Varje krona är värd mycket.”FÄ: Godkänt. ”Stöd ska följa boende med behov.”

Förändrade regler vid uthyrning av bostadsrätt i andra hand.HGF: Underkänt. ”Vilket även riksdagen ger förslaget.”FÄ: Väl godkänt. ”Främjar ett bättre nyttjande av det befintliga bostadsbeståndet.”

Att ministern inte stöder förslaget om rotavdrag för hyresrätter.HGF: Underkänt. ”Samtidigt går miljarder i subventioner för att bygga om villor.”FÄ: Vill ej kommentera. ”Vill se ett tillfälligt rotavdrag i väntan på att låg moms på hyran kan införas.”

Höjt avdrag för andrahandsuthyrning från 21 000 kronor till 40 000 kronor.HGF: Underkänt. ”För hyresrättens del krockar det med annan lagstiftning.”FÄ: Väl godkänt. ”Avdraget ska inte underskattas för att utnyttja befintligt bestånd bättre.”

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.