Annons

Mitthem: ”Vi ser ingen annan utväg”

Sundsvall Flera hyresgäster upprörs av att Mitthem vill kameraövervaka sopkärl i Skönsberg. – Vi har försökt med allt, säger Joakim Persson, förvaltare på Mitthem.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Så här såg det ut utanför ett av soprummen i Skönsberg när Hem & Hyra besökte området.

”Överdrivet”, ”olustigt” och ”kränkande” – många hyresgäster har reagerat negativt på Mitthems planer på att sätta upp övervakningskameror för att minska nedskräpningen vid sopnedkast i Skönsberg och Nacksta i Sundsvall. Joakim Persson, förvaltare på Mitthem och den person som skickat in ansökan om kamerövervakning, säger att han har förståelse för dem. Men i nuläget ser han ingen annan utväg.

– Det är ett jäkla problem med soporna i just de här områdena. Folk kastar soppåsar utanför kärlen till och med när de är tomma. Sedan kommer fåglar och råttor och river upp påsarna så det ligger mat och blöjor på marken, säger han.

Läs ocksåHyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektivFörstoringsglas

Enligt Joakim Persson har många hyresgäster hört av sig om den planerade övervakningen, men inte alla reaktioner har varit negativa.

– Det har varit blandat. Många tycker att det är rätt också. Det är vissa få som förstör för alla andra, med kameror kan vi se vilka det är, säger han.

Annons

Förutom att övervaka med väktare, utöka fastighetsskötarnas arbetstid och skickat ut information har bolaget hållit möten med hyresgäster och knackat dörr för att muntligen informera om vad som gäller. Först när det inte gav resultat valde Mitthem att ansöka om tillstånd för kameraövervakningen.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Vi har försökt med allt, nu ser vi ingen annan utväg längre, säger Joakim Persson.

Tanken är att så länge allting fungerar som det ska vid sopkärlen ska Mitthem inte gå igenom övervakningsfilmen. Först när nedskräpning upptäcks ska den användas för att identifiera den skyldige. Vid ett första tillfälle ska hyresgästen få en varning, om nedskräpningen upprepas kan hyreskontraktet rivas.

– Det är som att de har fest eller vad som helst, det är en störning. Om hyresgästerna inte sköter sig och följer de regler som finns ska de inte bo kvar. Men förhoppningsvis verkar kamerorna avskräckande så att det inte behövs, säger han.

Annons
Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Flera hyresgäster som Hem & Hyra har varit i kontakt med håller med er om att problemen med nedskräpning är stora, men de ser inte kamerövervakning som en lösning som står i proportion till problemet – vad har du att säga till dem?

– Ingenting är klart än, vi har bara skickat in en ansökan. Länsstyrelsen ska kolla igenom allt material innan det blir godkänt, och de har ganska hårda bestämmelser om vad som är intergitetskränkande. Dessutom är målet förstås att vi ska kunna ta bort kamerorna så snabbt som möjligt, säger Joakim Persson.

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.