Annons

”Myt att Hyresgästföreningen försöker stoppa bostadsbyggande”

Stockholm Privatpersoner och bostadsrättsföreningar överklagar flest detaljplaner, visar nya siffror från Länsstyrelsen. Antalet överklaganden från Hyresgästföreningen är få.

I början av april gick organisationen Fastighetsägarna ut med en rapport där budskapet var att lokala hyresgästföreningar i landet har försökt stoppa 3 504 bostäder de senaste tio åren genom att överklaga detaljplaner. Majoriteten, 69 procent, av de överklagade bostäderna finns i Stockholm. I ett brev till regeringen krävde organisationen att hyresgästföreningar inte ska få överklaga detaljplaner. Skälet var att hyresgäster redan har rätt att överklaga och att överklagandeprocessen bromsar bostadsbyggandet.

Men i en ny rapport visar Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen i Stockholms län, att det inte är intresseorganisationer som är den stora bromsklossen i bostadsbyggandet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

 – Min slutsats är att det är en myt att intresseorganisationer som Hyresgästföreningen är de som oftast överklagar detaljplaner och stoppar bostadsbyggande, säger han.

Hans sammanställning visar att 76 detaljplaner överklagades i Stockholms län under 2014. Av dessa rörde 62 detaljplaner byggande av nya bostäder.

Av de 76 överklagade detaljplaner överklagades 65 stycken detaljplaner av privatpersoner, 20 stycken av bostadsrättsföreningar och 6 stycken av Naturskyddsföreningen. Hyresgästföreningen överklagade 3 av 76 detaljplaner. Två av detaljplanerna rörde byggande av affärer och handelsplatser, ett överklagande rörde bostäder.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Hade Hyresgästföreningen i de tre fallen varit ensamma om att överklaga så hade man kunnat säga att de försökt stoppa bostadsbyggande, men i alla fallen hade 50-100 privatpersoner också överklagat så Hyresgästföreningens överklagan har en marginell effekt, säger han.

Han tycker det är självklart att privatpersoner och intresseorganisationer ska få överklaga. Men framhåller att det tar mycket tid att gå igenom överklaganden från över 100 privatpersoner.

– Det hade varit enklare om privatpersoner överklagade gemensamt genom tillexempel en bostadsrättsförening eller en hyresgästförening, då hade hela processen gått mycket snabbare, säger han.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Länsstyrelsen i Stockholms rapport visar alltså att det under 2014 var mycket vanligare att bostadsrättsföreningar överklagade detaljplaner och bromsade bostadsbyggandet än Hyresgästföreningen. Men Katarina Tunhammar Meurling, tf kommunikationschef på Fastighetsägarna Stockholm, tycker inte att bostadsrättsföreningarnas rätt att överklaga ska begränsas.

Annons

– Nej, bostadsrättsföreningar ska ha rätt att överklaga, precis som hyresgäster, eftersom de är närmast berörda. Men vi tycker det blir en dubbelhet när både hyresgäster och hyresgästorganisationer ingår i samrådskretsen och kan överklaga. Principiellt skulle i så fall även andra boendeorganisationer ingå, säger hon.

Men när det gäller bostadsrättsföreningar så kan ju både föreningen och enskilda bostadsrättsägare överklaga samma detaljplan, borde inte en av dessa också tas bort då?

– Du kan inte jämföra en bostadsrättsförening med Hyresgästföreningen. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som äger en fastighet och Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation. 

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.