Annons

Nio personer fick bo i en tvåa

Finspång Problemen med trångboddhet ökar, samtidigt har hyresvärdar svårt att agera. I Finspång upptäckte Björke fastigheter nio personer i en tvåa. Men hyresnämnden lät familjen bo kvar.

Under förra våren fick Björke fastigheter in klagomål från ett av deras hyreshus i Finspång. Grannar slog larm om störningar från en tvårumslägenhet där det enligt uppgift skulle bo två personer. Men på de 66 kvadratmetrarna visade det sig i stället bo en familj på nio stycken.

– Det handlade om att det var högljutt, spring i trapphus och liv sent på kvällarna. Vi erbjöd familjen en större lägenhet, en fyra som vi hade ledig i Rejmyre, men de ville bo kvar i stan, förklarar Anna Vilidu, vd på Björke fastigheter.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När störningarna fortsatte vände sig bolaget till hyresnämnden för att få familjen uppsagd. Men efter att nämnden besiktat bostaden beslutade den att låta familjen bo kvar. Enligt hyresnämnden kunde inte bolaget visa tillräckliga bevis för störningar eller slitage. Att det bodde så många i lägenheten var inte ett tillräckligt skäl i sig för att bli uppsagd.

– Det är inte en bra situation för någon, för hyresgästerna att bo så trångt, ventilationen är inte anpassad för det. För vår del ökar slitaget och underhållskostnaderna, förklarar Anna Vilidu.

Men hur många som får bo i en lägenhet är en fråga som är svår att driva i hyresnämnden. Orsaken är att reglerna är otydliga, berättar hyresrådet Erik Ferlin. Kan hyresvärden påvisa exempelvis störningar och vanvård så kan det vara skäl för uppsägning. Men inte trångboddhet i sig.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

–Jag tror att det här är ett problem som kommer att öka och det beror bland annat på att vi har en bostadsbrist som är massiv. Lagstiftaren har ett jobb att göra här. Hur många personer kan man
acceptera ska bo i en lägenhet, det behöver bli tydligare ramar för det, säger Erik Ferlin.

Annons

Men om ingen skulle störas av att det bodde exemepelvis tio personer i en tvåa, är det ett problem då?

– Det handlar om hur vi ser på vilken boendestandard vi vill ha. Vill vi ha det så att tio personer ska få bo i en tvåa? Är det ett naturligt slitage när det bor tio i stället för två-tre stycken? Vem ska ta kostnaden för det och de konsekvenser det blir, säger Erik Ferlin.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.

Enligt Hyresgästföreningen har problemet med trångboddhet märkts av allt mer. De senaste två åren ökade antalet störningsärenden i region Sydost med 40 procent och trångboddheten anges som förklaring till ökningen. Men föreningen anser inte att det behövs några skärpta regler för att komma åt problemet, utan fler bostäder.

– Jag tycker att nuvarande regler fungerar. Om uthyrningen anses störande för att det bor för många så får värden bemöda sig att lägga fram bevis för det i nämnden, säger PG Nyström, jurist i Hyresgästföreningen.

Men en hyresvärd kan begränsa antalet boenden genom att skriva in det som villkor i kontraktet. Det visar ett fall från Malmö, där hovrätten gav en hyresvärd rätt säga upp nio personer som bodde i en etta på 36 kvadrat.

Annons

– Hyresvärden hade skrivit in det som villkor att det bara fick bo två personer i ettan och hovrätten bedömde det som ett skäligt villkor. Sedan är frågan var gränsen går, men två personer på 100 kvadratmeter kan nog inte anses vara ett skäligt villkor, säger PG Nyström.

Fotnot: Familjen i Finspång har flyttat efter att en akut vattenskada upptäcktes i lägenheten.

 

Läs också Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.