Nio punkter ska göra ombildningar rättssäkra
Mer kontroll och ansvar från stadens sida kan göra ombildningsprocessen säkrare, enligt socialdemokraterna i Stockholms stadshus. En ”notarius publicus”, till exempel från länsstyrelsen, bör medverka vid köpstämmorna och se till att allt går rätt till och att de som inte vill ombilda får insyn. Kanske ska staden till och med administrera omröstningen. Konsulterna som medverkar bör ha etiska regler och dessutom ska kopplingen mellan arvodet och genomförd ombildning bort. En utvärdering bör göras, där fel och tveksamheter särskilt ska utredas. Och om det går fel ska de boende erbjudas debriefing.
Efter tv-programmet Uppdrag granskning, där ombildningarna i Ahre Hamednacas Östberga kom upp, har frågan diskuterats i kommunfullmäktige.
– Gång på gång säger den borgerliga majoriteten att det som händer inte är acceptabelt, men ingenting händer. Nu tar vi ett eget initiativ, säger Teres Lindberg (S).
Hittills har 6 822 hyresrätter ombildats i Stockholm sedan maktskiftet för två år sedan. Nästan 27 000 har lämnat intresseanmälningar och för dessa kommer processen igång igen under våren, efter det att alla i höstas fick ett halvårs extra betänketid.
– Samma regler borde gälla som vid vanliga allmänna val. Där kan inte moderaterna komma och säga att ”vi gillar inte resultatet, vi gör om det här nästa vecka”. De är hemliga, det finns tydliga röstlängder och man får visa ID-handling innan man får rösta, säger P-O Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen.