Annons

Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Stockholm En fastighetsägare försökte fuska igenom en ombildning med hjälp av 16 skenskrivna personer. Ombildningskonsulten som hjälpte till med affären blev av med sin mäklarlegitimation. Men konsulten har tagit strid och överklagat till kammarrätten i Göteborg som nu ska avgöra ärendet.
Mäklare inblandad i ombildningsfiffel
Foto: Getty Images/Ida Karlsson
En härva avslöjades i oktober 2020. Plötsligt hade 16 personer folkbokfört sig på en adress i samband med en ombildning i Enskede i södra Stockholm.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en härva som avslöjades i oktober 2020. Plötsligt hade 16 personer folkbokfört sig på en adress i samband med en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter i Enskede i södra Stockholm.

Även vd:n och huvudägaren till det börsnoterade bolaget som ägde husen hade skenskrivit sig på adressen. På det sättet kunde ombildningen röstas igenom med ett par rösters marginal. Samma metod har använts vid andra fuskombildningar som Hem & Hyra berättat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt lagen krävs att två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja för att det ska bli en ombildning. Men vid ombildningen i Enskede hade alltså skenskrivna personer använts för att tvinga igenom affären. Några dagar senare hade nästan samtliga av de 16 personerna folkbokfört sig på sina gamla adresser igen – de flesta på olika platser i Skåne.

Hyresgästerna i Enskede uppger att majoriteten av dem var emot ett köp av fastigheten och att bolaget och ombildningskonsulten försökte få dem att köpa till ett överpris.

Anmälde ombildningskonsulten

Hyresgästerna reagerade snabbt på det inträffade. De anmälde konsulten till Fastighetsmäklarinspektionen och meddelade att de skulle göra polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande. Två dagar senare avstyrdes affären.

Vd:n för det börsnoterade fastighetsbolaget tvingades lämna sin post efter avslöjandet om härvan i Enskede, medan huvudägaren lämnade sitt styrelseuppdrag.

Annons

Ombildningskonsulten som var involverad i upplägget visade sig vara granne med vd:n för fastighetsbolaget som ägde fastigheten. Inlägg på sociala medier visar att han och vd:n varit på skidresa tillsammans.

Uppdraget som ombildningskonsult hade mannen i sin roll som registrerad fastighetsmäklare. Fastighetsmäklarinspektionen beslutade i januari 2022 att återkalla konsultens mäklarlegitimation. Det var första gången myndigheten tog ett sådant beslut om en ombildningskonsult.

Läs ocksåToppmäklare förlorar licens efter ombildningsfiffel – "ett banditupplägg"Mäklare inblandad i ombildningsfiffel

Förlorar mäklarlegitimation

Fastighetsmäklarinspektionens beslut överklagades av mannen men nu går förvaltningsrätten i Karlstad på samma linje.

Enligt rätten är det uppenbart att mannen ”varit medveten om att bolagets företrädare har försökt påverka omröstningen för att få till stånd en ombildning i strid med de faktiska hyresgästernas önskemål”.

Rätten skriver att konsultens agerande har upprepats vid flera tillfällen och att det har rubbat förtroendet för mannen som fastighetsmäklare.

Annons
Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

Mannen har överklagat förvaltningsrättens beslut och anser sig inte ha agerat vare sig oaktsamt, vårdslöst eller i strid mot lag i samband med affären. Nu ska kammarrätten i Göteborg avgöra ärendet.

Ombildningskonsulten har sökts av Hem & Hyra men inte återkommit.

Även mäklarfirman, som mannen arbetat för, som tillhör en stor koncern och sysslar med ombildningar, förmedlingar och uthyrningar, har sökts men inte lämnat någon kommentar.

Fakta: Fler avslöjanden om ombildningsfusk

Patrik Rosén Restate

Hem & Hyra har i den prisbelönta serien Den stora köpfesten kunnat avslöja fler oegentligheter i samband med ombildningar. Granskningen har bland annat visat hur hyresrätter blev bostadsrätter genom fusk när ombildningsjätten Restates vd kuppade igenom en affär genom att använda sina bekanta.

Läs också Justitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch” Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.