Annons

Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Nynäshamn Klartecken för ombildning av Nynäshamnsbostäders hyresrätter. Det är innebörden i förslaget till nytt ägardirektiv för Nynäshamnsbostäder från det politiska styret i Nynäshamn. ”Det handlar inte om att sälja hela beståndet utan om att erbjuda hyresgäster att ombilda”, säger Marcus Svinhufvud, (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.
Foto: Charlotte Friberg/Mattias Hansson
Alliansen med Marcus Svinhufvud, (M), kommunstyrelsens ordförande i spetsen vill tillåta ombildning av Nynäshamnsbostäder lägenheter. Något som Patrik Isestad, (S), kommunalråd i opposition kommer att försöka stoppa.

I Stockholms stad genomförde den tidigare grönblåa majoriteten i stadshuset ombildning av kommunala hyresrätter i ytterområden. Nu vill den moderatledda alliansen i Nynäshamn göra något liknande.

I ett nytt ägardirektiv för kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder vill den borgerliga alliansen bland annat att Nynäshamnsbostäder ”ska verka för en större variation i beståndet genom att ge boende möjlighet att ombilda sina lägenheter från hyresrätt till bostadsrätt”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marcus Svinhufvud, (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, förklarar att bakgrunden till att de vill öppna upp för ombildningar är flera. Dels är han positiv till att ge människor möjlighet att äga sitt boende, dels tycker han att det har byggts mycket hyresrätter de senaste åren och att det behövs en blandning av upplåtelseformer.

– Bara i kvarteret Fyren har det nyligen byggts över 400 hyresrätter och nu vill vi därför inventera intresset för att ombilda hos hyresgästerna. Men det ska vara marknadsmässiga priser, vi ska göra en bra affär om vi säljer, säger han.

Idag har bolaget 2 384 hyresrätter, hur många lägenheter ska ombildas om du får bestämma?

Läs ocksåMamman och dotterns ombildningskupp gav högre hyra – kräver att socialtjänsten betalar

– Jag kan inte bedöma det. Men det handlar inte om att sälja hela beståndet utan vi vill erbjuda hyresgästerna att ombilda. Vi kommer att diskutera med Nynäshamnsbostäder för att se om alla hyresgäster ska erbjudas att köpa sina lägenheter. Med tanke på dagens konjunktur kanske det blir 20 lägenheter som ombildas eller så blir det väldigt många, vi vet inte, säger han.

Annons

Ser du några problem med att det eventuellt kommer att försvinna hyresrätter?

– Nej det har byggts mycket hyresrätter och vi vill ha en bra blandning, säger Marcus Svinhufvud.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

”Det är fruktansvärt”

En som däremot ser stora problem med en ombildning av kommunala hyresrätter är Patrik Isestad,(S), kommunalråd i opposition.

– Man vill importera Stockholms stad misslyckade bostadspolitik där man tillåtit ombildningar i olika omgångar. I Stockholm har ombildningarna lett till färre hyresrätter, längre bostadsköer och ökad boendesegregation. Färre hyresrätter hämmar också tillväxten när det är svårt att hitta en bostad för den som vill börja jobba i Nynäshamn, säger han.

Jonas Carlsson, ordförande Hyresgästföreningen Nynäshamn, är orolig över vad ombildningsplanerna kan innebära.

– Det är fruktansvärt, vi vet inte vad det här kommer att sluta. Men vi kommer att agera för att försöka stoppa det här, säger han.

Annons

Förslaget till nytt ägardirektiv för Nynäshamnsbostäder ska klubbas igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott idag. Därefter ska ägardirektivet klubbas igenom i kommunstyrelsen den 20:e april, sista steget är att fullmäktige ska rösta om förslaget till ägardirektiv vid fullmäktigemötet i 11:e maj.

”Kommer försöka stoppa det här”

Men innan beslutet om det nya ägardirektivet ska tas i fullmäktige i maj lovar Patrik Isestad att deras missnöje kommer att märkas.

– Vi kommer att gå ut på gator och torg och kampanja för att väcka opinion och försöka stoppa det här, säger han.

Enligt förslaget till nytt ägardirektiv ska Nynäshamnsbostäder också samarbeta närmare kommunen än i dag, inte minst ta större ansvar för att få fram LSS-bostäder för människor med särskilda behov och bostäder år äldre i kommunen.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.