Annons

Norrviddenhärvan fortsätter i hovrätten

Jämtland Peter Andersson, före detta vd för Norrvidden, dömdes till ett år och nio månaders fängelse. Domen överklagades och förhandlingarna i hovrätten har nu inletts.

Varken advokat eller åklagare är nöjd med tingsrättens tidigare dom för nästan exakt ett år sedan.

Advokat Ulf Stigare vill ha en friande dom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Åklagare Göran Kvist vill ha ett hårdare fängelsestraff.

Norrviddenhärvan handlar om Peter Andersson, Norrviddens före detta vd som ska ha gjort sig skyldig till ekonomiska brott till ett värde av 4,3 miljoner.

Åtalspunkterna rör sig huvudsakligen om renoveringar av privata fastigheter som bostadshus, fjällstuga och ett fritidshus på Alnö. Renoveringar för miljonbelopp som bostadsbolaget Norrvidden fakturerats för.

Annons
Läs ocksåSkandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

De misstänkta fakturorna uppdagades i samband med att Diös förvärvade bolaget vid årsskiftet 2011/2012.

Diös vd Christer Sundin gjorde då en polisanmälan som ledde till sex åtalspunkter. Alla gillades av tingsrätten utom en som handlade om ett växthusprojekt i Jämtland. Vittnet som skulle höras i rätten ändrade sin tidigare version och åtalspunkten ogillades därför.

Tingsrättens dom föll den 30 september 2013 – ett år och nio månaders fängelse för grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande och osant intygande. Peter Andersson erkände bara punkten om osant intygande och överklagade domen.

Läs ocksåGranne överklagade bryggeri – fick rätt

Igår inleddes rättegången i hovrätten som beräknas pågå i tre dagar och avslutas tisdag nästa vecka.

Annons

Åklagare Göran Kvist har meddelat att han har hopp om att fälla Peter Andersson för även den sjätte punkten denna gång. Ett nytt vittne har framträtt som kan intyga att det växthusbygge i Jämtland som fakturerats bolaget – aldrig ägt rum.

Försvarsadvokat Ulf Stigare menar att Peter Andersson erkänner att fakturor skrivits, men att det gjordes i ett gott syfte. Att säkra Norrviddens ekonomi under den dåvarande finanskrisen. Fakturorna skulle undanhålla kassapengar som annars skulle ha gått förlorade.

– Det skulle inte synas att det fanns likvida medel i bolaget eftersom pengarna då skulle ha gått till att betala bankerna, säger Ulf Stigare till SVT Mittnytt.

Läs också Överklagar nej till tvångsförvaltning Svårt att få rätt mot bostadsförmedlingen ”Myt att Hyresgästföreningen försöker stoppa bostadsbyggande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.