Annons

Granne överklagade bryggeri – fick rätt

Lilla Edet Brott mot detaljplanen för Lilla Edets centrum. Så motiverar länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen beslutet att stoppa bryggiet och smakpuben i Lilla Edets gamla brandstation.
Foto: Kajsa Wedberg/Pixabay
Efter grannens överklagade satte Länsstyrelsen stopp för bryggeriplanerna i Edethus lokal i centrala Lilla Edet.

Turerna kring Lilla Edets bryggeri har varit många. Det började med att det kommunala bostadsbolaget Edethus lät det före detta Grästorpsbryggeriet flytta in i en mindre lokal på det gamla Herkulesområdet i Lilla Edet.

Snart hade dock verksamheten vuxit ur den lokalen och behövde större. Edethus erbjöd då en större lokal på samma område, men då den blev för dyr att bygga om gick flytten istället den gamla brandstationen mitt i centrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Planen är att brygga öl och öppna en så kallad smakpub där gästerna serveras smakprover och så kallade bryggerigillen ska arrangeras.

Tjänstemännen på kommunens miljö- och byggavdelningen ansåg inte att bryggeriet kunde få bygglov. De menar att verksamheten strider mot detaljplanen för Lilla Edets centrum. Politikerna å sin sida höll inte med utan gav bryggeriet bygglov.

Annons

En granne överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen. Även där ansåg tjänstemännen att det hela är ett brott mot rådande detaljplan. Innehavarna av bryggeriet överklagade till mark- och miljödomstolen. Men även där blev det nej.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Nu säger bryggeriägarna att de ska JO-anmäla Lilla Edets kommun för att man inte varit objektiv i sin bedömning. Något som tidningen Ttela var först med att rapportera om.

När Hem & Hyra besöker Lilla Edet träffar vi en man som hyr en lägen het vägg i vägg med bryggeriet. Även han är tveksam till verksamheten.

Annons

– Jag tycker att vi som hyr hos Edethus kunde ha fått mer information om hur stora störningarna skulle bli under ombyggnationen. Och sen är jag förstås orolig för vad en pub kan komma att föra med sig i form av oväsen och stök, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Bryggeriet har nu sökt ett nytt modifierat bygglov för sin verksamhet.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.