Svårt att få rätt mot bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen hänvisade till hyresvärden. Hyresvärden hänvisade till bostadsförmedlingen. Och ingenstans går beslutet, som Jenny Ryltenius uppfattade lite som ”goddag yxskaft”, att överpröva.
Vi tar det från början. Jenny Ryltenius hittar en femma hos Signalisten i Solna på bostadsförmedlingens sida och anmäler sig. Hon har stått i bostadskön sedan 2002 och har sökt aktivt i flera år.
– En stor femma, det är otroligt sällan det finns så nära stan! Just nu bor jag med man och två barn på 63 kvadrat i andra hand så per definition är vi bostadslösa. Vi har bott så i åtta år så jag kan säga att jag har koll på bostadsmarknaden, säger Jenny.
Hon kommer på plats 65. Men så dyker samma lägenhet upp igen, nu ligger hon på plats 5. Det är inte särskilt många på visningen på fredagen och redan på måndagen får hon ett samtal från bostadsförmedlingen att hon är första spekulant och ska skicka intyg. Jenny mejlar de efterfrågade dokumenten redan samma dag. På onsdagen kommer nya frågor, om fritidshuset. Hyresvärden vill ha antingen en fastighetstaxering eller ett försäkringsbrev. Jenny skickar fastighetstaxeringen. På måndagen veckan efter kommer nästa krav: ett intyg från en revisor som visar beräknad inkomst sex månader framåt i tiden, senast nästa dag klockan 14. Nu blir det knepigt, Jennys revisor är i Spanien.
– Det finns ingen information på bostadsförmedlingens hemsida som visar vilka intyg du ska ha om du är egen företagare. Det står visserligen att intygen ska vara förberedda om du skulle bli anvisad. Uppgifterna på Signalistens hemsida är att en revisor ska intyga ens lön kommande sex månader. Att den som skött min bokföring i tio år inte skulle räknas som revisor kunde jag inte föreställa mig, säger Jenny.
Det löser sig, revisorn hinner komma hem och skickar intyget. Hon skriver under med ”ekonomiansvarig/deklarationsombud”. Men då har Jenny redan sett på bostad.stockholm.se att hon inte kommer att erbjudas lägenheten. Hon frågar handläggaren varför, men får inget svar.
Samma dag kommer avslaget. Anledningen: intyget om inkomst är inte utfärdat av en revisor samt att fastigheten är taxerad som småhus.
– Det står ingenting i avslaget om att beslutet går att överklaga. Eller vart jag ska vända mig, är det bostadsförmedlingen eller hyresvärden som sagt nej, säger Jenny.
Det är å ena sidan bostadsförmedlingens handläggare som mejlat, men där står att det är hyresvärden som meddelar avslag. Frågor hänvisas också till hyresvärden.
– Överklagandet är en springande punkt. Jag borde ha goda chanser att vinna: revisor kan vem som helst vara, det finns inget krav på en auktoriserad eller godkänd revisor. Och taxeringskoden ändrades för alla 2015, den informationen är lätt att hitta på skatteverket. Ändå känns det ganska hopplöst att få ett kommunalt bolag att erkänna brister, det är lite David mot Goliat. Samtidigt är jag stridslysten å alla andra bostadslösas vägnar. Denna bostadsbrist är sjuk och att få ett kontrakt är en smärre djungel, även för oss som borde ses som idealiska hyresgäster.
”Erbjudandet om lägenheten går nu vidare då ni inte uppfyller hyresvärdens krav.” Så avslutas avslaget. Även om Jenny Ryltenius skulle lyckas visa att hon borde blivit godkänd, kan en annan hyresgäst ha flyttat in i lägenheten.
– Nu är jag verkligen nyfiken: hur går det till? Jag gissar att bostadsförmedlingen presenterar en färdigutredd hyresgäst. De borde vägleda, jag har aldrig gjort det här förut, säger Jenny.
Hyresvärden Signalistens vd Catarina Johansson Nyman är tydlig med att hon bara kan uttala sig generellt och inte om ett enskilt fall.
– Det är ingen skillnad om man är anställd eller egen företagare. Om man inte har en viss inkomst kommer man inte i fråga. Bostadsförmedlingen kontrollerar gentemot den uppgivna grundinkomsten, men vi gör också en kontroll genom att begära till exempel arbetsgivarintyg, tar referenser och att eventuell bostadsrätt är såld, säger hon.
För att verifiera att en ägd fastighet är ett fritidshus eller permanentboende begär Signalisten in kopia på försäkringsbrev där det framgår om det är en fritidsfastighet eller för permanent boende. Och en revisor eller en redovisningsbyrå räcker för att intyga inkomsten hos en egen företagare.
Bostadsförmedlingen är en tjänst som bostadsbolaget köper för att ta fram en lämplig hyresgäst.
– Vi har satt upp vissa grundkrav. Tanken är att när vi väl kommer in ska det gå ganska snabbt, säger Catarina Johansson Nyman.
Peter Vesterholm, förmedlingschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, kan inte heller kommentera det enskilda ärendet utan svarar generellt.
– Juridiskt går det inte att överklaga en förmedling. Vi är ett aktiebolag och därför går det inte att pröva besluten enligt kommunallagen, säger han och fortsätter.
– Vi hanterar det som klagomål. Vi tittar på om vi agerat fel, först ansvarig chef och ibland är det jag. Är man inte nöjd går det vidare till vd eller styrelse.
Om de då kommer fram till att det blivit fel kan den sökanden få erbjudande om en annan lägenhet.
– Generellt gäller att om någon blivit förbigången på felaktigt sätt upprättar vi ett ersättningsärende och förmedlar ett likvärdigt objekt. Det inträffar tyvärr ibland att det bli fel, men då finns en rutin att följa, säger Peter Vesterholm.
Under 2015 förmedlade Bostadsförmedlingen 12 384 lägenheter. Samma år förekom 21 stycken ersättningsärenden.
Uppdrag och ägardirektiv för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB formuleras av kommunfullmäktige. Där står bland annat att bostadsförmedlingen skall förmedla lägenheter i ett öppet och transparent system efter kötid, det vill säga till den kund som har längst kötid och uppfyller fastighetsägarens krav. Så står det också i lagen om kommuners bostadsförsörjningsansvar: bostäder ska förmedlas i turordning efter kötid, det är villkoret för att en bostadsförmedling ska få ta ut en avgift för att stå i kön. Utöver detta har bostadförmedlingen ett avtal med varje hyresvärd om vilka förutsättningar som gäller hos var och en.
Men varken kravet på att redovisa inkomst för egen företagare eller sommarhus finns att läsa på bostadsförmedlingens hemsida.
– Den informationen är lite bristfällig, vi behöver bli bättre. Vi kommunicerar alltid med respektive sökande om vilka intyg som behövs. Det pågår ett utvecklingsprojekt för att göra hemsidan bättre, i dagarna releasat en hemsida för mobil och platta. I det ingår också att innehållet blir bättre, säger Peter Vesterholm.
Jenny Ryltenius överklagar.
– Vad är problemet, jag tjänar tillräckligt, har inga betalningsanmärkningar. Jag röker inte ens. Varför vill de inte ha mig som hyresgäst, jag kan inte låta bli att ta det lite personligt. Jag driver mitt företag, jag hade den bästa lägenheten så nära och så faller det på att min revisor inte undertecknade med ”revisor” utan ekonomiansvarig och att bostadsförmedlingen inte är uppdaterade på Skatteverkets taxeringskoder för fritidshus. Jag blir både ledsen och arg, säger hon.
Både förmedlingschefen och senare Bostadsförmedlingens vd har hanterat klagomålet och meddelat att de inte kommer att ompröva beslutet. På grund av de brister de funnit i handläggningen kommer dock rutinerna att ses över.