Annons

Grannar betalar olika mycket för likadana lägenheter – nu ska Nässjös äldrehyror ses över

Nässjö De bor grannar i likadana lägenheter men betalar helt olika hyra. I vissa fall är skillnaden över 1 000 kronor i månaden. Men nu ska hyrorna på Nässjös äldreboenden ses över. ”Äntligen!”, säger Tommy som har en anhörig på ett av boendena.
Nu ska hyrorna på Nässjös särskilda boenden ses över.
Foto: Jakob Kindesjö/Jenny Knutsson
Nu ska hyrorna på Nässjös särskilda boenden ses över, efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Nästan ett och ett halvt år har gått sedan hovrätten gav Nässjö kommun bakläxa när det gäller hyresmodellen för särskilda boenden som trädde i kraft 2020. 37 hyresgäster vägrade acceptera de nya hyrorna, som i de flesta fall innebar höjningar. För vissa med upp till 1 500 kronor i månaden.

Kommunen valde då att driva en juridisk process mot de äldre och funktionshindrade som protesterade. Men kommunen förlorade, först i hyresnämnden och sedan i hovrätten. Under tiden hann många av de berörda avlida. Men konsekvensen av hovrättens beslut är att de som tog strid och fortfarande är i livet betalar lägre hyror för sina lägenheter än de som accepterade hyreshöjningen. Eller har flyttat in efter att modellen trädde i kraft, vilket Tommys släkting har gjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi var flera som reagerade på att hyran var så hög, säger Tommy.

6 400 kronor för en etta

Han heter egentligen något annat. Eftersom hans släkting inte vill ha sitt namn i tidningen så väljer även Tommy att vara anonym.

Det var först i samband med inflyttningen som Tommys anhörige och familjen fick veta vad hyran ligger på. Ett rum med kokvrå kostar närmare 6 400 kronor i månaden.

Läs ocksåBarbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåtHyresgästföreningens kontor och Barbro Svensson från Nässjö

— Det är inget nybyggt hus och det finns inte ens ett riktigt kök, utan bara två plattor och ett gammalt kylskåp som knappt håller kylan, säger Tommy.

”Fel att ta ut ockerhyror”

Han reagerade på nivån och jämför med vad vanliga hyreslägenheter i Nässjö kostar.

— Man kan till exempel få en helt nyrenoverad etta i centrala Nässjö för knappt 5 000 kronor i månaden. Det är fel att kommunen tjänar pengar på att ta ut ockerhyror av gamla och sjuka, menar han.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Flera lokalpolitiker reagerade på samma sätt efter hovrättens dom. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och det lokala partiet Safe lämnade i början av 2023 in en motion. I den föreslår de att hyrorna på särskilda boenden ska följa det kommunala bostadsbolaget Lindens. De vill också att de obligatoriska tilläggen för alltifrån specialsäng till brandlarm och gemensamma utrymmen ska justeras enligt hovrättsbeslutet.

— Jag är ledsen och besviken över det här utdragna förloppet för den här hyresmodellsdiskussionen. Vi är med på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta hyresvärdar och det är väl inget vi är så stolta över, säger Torgny Tilstam (M).

Annons

Efter närmare en timmes debatt antog kommunfullmäktige i Nässjö motionen. Den gick igenom eftersom Safe, som i andra frågor samarbetar med den politiska majoriteten, valt att göra gemensam sak med oppositionen i just den här frågan.

Voteringen slutade med 29 röster för (röda röster på grund av så kallad omvänd propositionsordning) och 27 emot att anta motionen. En ledamot avstod från att rösta.
Voteringen i kommunfullmäktige slutade med 29 röster för (röda röster på grund av propositionsordningen) och 27 emot att anta motionen. En ledamot avstod från att rösta.

”Fel att baka in avgifter”

Anders Hansen (Safe) var en av de som argumenterade för att motionen skulle antas. Han menar att det är fel att baka in avgifter för sådant som närhet till personal i hyran när de boende redan betalar en omvårdnadsavgift.

— Man kan inte lägga avgifter utöver grundhyran på varandra på det här sättet. Syftet med den här motionen är att man ska behandla äldre och funktionshindrade jämlikt med andra som har ett civilrättsligt avtal om att hyra en bostad, säger han.

"Man kan inte lägga avgifter utöver grundhyran på varandra på det här sättet", säger lokalpolitikern Anders Hansen (Safe).
”Man kan inte lägga avgifter utöver grundhyran på varandra på det här sättet”, säger lokalpolitikern Anders Hansen (Safe).

Från den politiska majoriteten varnade flera ledamöter för de kostnader som en sänkning av hyrorna skulle medföra. Enligt socialnämndens beräkningar väntas kostnaden bli cirka 3,2 miljoner kronor. Samtidigt är det inte säkert att hyresgästerna får mer pengar kvar i plånboken. Detta eftersom bidrag som bostadstillägg kan minska om hyran sänks, menar socialnämndens ordförande Lindha Hjälm (S).

— Var ska finansieringen komma ifrån? Vi har redan stora utmaningar inför 2024, säger hon.

I år ser Nässjö kommun ut att gå mot ett ekonomiskt överskott på 60 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som budgeterat.

Hon försvarar modellen

Ann-Cathrin Gunnar (C), som var ordförande i socialnämnden när hyresmodellen antogs, försvarar den och konstaterar att de allra flesta valde att acceptera sina nya hyror.

— Övriga hade kanske inte det engagemanget från anhöriga som de som överklagade hade, invänder Willy Lax (SD).

Trots beslutet är det fortfarande oklart exakt hur det kommer påverka hyrorna. Det får politikerna ta ställning till under arbetet med nästa års budget som nu pågår, enligt Anna Bunninger, socialchef på Nässjö kommun.

Annons

— Att återgå till hur det var tidigare är inte aktuellt utan det handlar snarare om vilken nivå man exempelvis vill justera ner kvadratmeterpriset till och vilka extrakostnader som ska tas bort. Det är svårt att dra någon generell slutsats av hyresnämndens och hovrättens dom, säger hon.

<yoastmark class=
Parkgården och Åkersborg är två av de boenden som kan få sänkt hyra.

Hon betonar att syftet med hyresmodellen är att säkerställa att de tidigare spretiga hyrorna på olika boenden skulle bli mer likvärdiga och rättvisa.

Tycker du att det är likvärdigt nu när det finns hyresgäster som bor vägg i vägg i likadana lägenheter betalar olika mycket i hyra?

— Det kan man väl ganska tydligt konstatera att det inte är likvärdigt. Men det är inte hyresmodellen i sig som är problemet utan det faktum att processen kanske inte genomfördes på bästa sätt, säger Anna Bunninger.

Hon menar att det var fel att höja hyrorna för befintliga hyresgäster och att förändringen i stället borde ha införts successivt när nya hyreskontrakt tecknas.

Tommy är försiktigt optimistisk. Han hoppas att hans släkting och andra med särskilt boende ska få en hyresnivå som ligger närmare vad vanliga hyreslägenheter kostar i Nässjö.

— Det verkar ju positivt i alla fall. Jag förstår att Nässjö kommun kanske inte har de bästa ekonomiska förutsättningarna men hyrorna ska vara rimliga, säger han.

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.