Annons

Ny lag ska snabba på överklaganden

Nyheter Det ska bli enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder, lovar bostadsministern. Ett sätt är att kapa den tid som överklaganden tar.

Länsstyrelsen ska  inte pröva överklagandebeslut av detaljplaner, enligt ett lagförslag som Mehmet Kaplan (MP) presenterade på torsdagen. Ärendena ska i stället gå direkt till mark- och miljödomstolarna som får extra pengar. Detta ska garantera rättssäkerheten samtidigt som det går snabbare. Om regeringen får som den vill börjar lagen att gälla den 1 juli.

 – Det är en avgörande reform för att det ska bli snabbare, enklare och billigare att bygga, säger Kaplan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

 I dag skickar länsstyrelserna omkring två tredjedelar av ärendena vidare till mark- och miljödomstolarna och genom att hoppa över det första steget kan man skynda på processen.

 – Enligt våra bedömningar är det rimligt att man kan kapa upp till ett halvår, säger Kaplan och lägger till att resultatet blir att det även blir enklare och billigare att bygga bostäder.

Hyresgästföreningens bostadspolitiske chef Pär Svanberg är positiv till lagförslaget.

Annons
Läs ocksåGranne överklagade bryggeri – fick rätt

– Det är bra om man kan korta ner tiden. Ska man få fart på byggandet måste alla led och aktörer i processen att bidra och det här är ett steg för att snabbare sätta spaden i marken, säger han.

Ytterligare reformer kan vara att vänta. Branschorganisationer som Sveriges Byggindustrier och företrädare för de borgerliga partierna har också efterfrågat en översyn av riksintressen som innebär att markområden inte får bebyggas och en utredning i frågan väntas vara klar i december.

Uppdatering: I ett pressmeddelande anger Kaplan en annan uppgift om hur mycket tid den nya överklagandeprocessen ska spara.

Läs ocksåTingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten

– Det nya lagförslaget skapar förutsättningar för att göra det upp till fyra månader snabbare att bygga bostäder.

Annons

Hans pressekreterare Hakim Belarbi bekräftar att olika uppgifter har förekommit och att det är genomsnittstiden som väntas bli upp till fyra månader kortare.

Läs också Villaägares swimmingpool stoppar 110 hyresrätter Vägrade renovera badrum – hotas av 100 000 i böter Tvist om parkettgolv avgjord i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.