Annons

Ny lag stärker dina rättigheter

Nyheter 2018 införs en ny dataskyddslag. Då skärps reglerna för hur Hyresgästföreningen, och andra organisationer och företag, får handskas med medlemmarnas personuppgifter.

Än så länge är det den nationella personuppgiftslagen, PUL, som reglerar hur personuppgifter i medlemsregister och liknande får hanteras. Från och med slutet av maj 2018 ersätts den med en ny EU-förordning, dataskyddsförordningen, som ger enskilda individer stärkt rätt till informationen om dem själva.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen förklarar att förordningen ger personer rätt att ”bli glömda”. Enskilda kan med andra ord begära att få sina personuppgifter raderade.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– För Hyresgästföreningen blir det viktigt att vara transparent om hur vi behandlar medlemmarnas data och det blir också viktigt att vi begär samtycke till att samla in persondata. Det här innebär också att organisationer som har hand om persondata, som vi på Hyresgästföreningen, får ett utökat ansvar och bevisbördan för att rättfärdiga behandlingen av personuppgifter, säger han.  

Annons

Den nya dataskyddsförordningen ger också enskilda rätt att begära flytt av de egna personuppgifterna från en organisation till en annan, och skärper även den enskildes rätt att göra en anmälan till Datainspektionen om ett företag eller organisation har agerat i strid mot lagen.  

Hyresgästföreningen har redan i dag goda rutiner för hanteringen av personuppgifter, men kommer trots det att behöva se över arbetssättet för att det ska stämma överens med den nya lagen. Exempelvis ska det säkerställas på vilket sätt, hur och vem som har tillgång till olika personuppgifter internt, samt vilka rutiner som finns om personuppgifter skulle komma på villovägar.

Annons
Läs ocksåBevakningskameror: Du kan få en bild på dig själv – så går du tillväga

Hittills har Hyresgästföreningen haft ett speciellt personuppgiftsombud, ett så kallat PUL-ombud, som kontrollerar att organisationen lever upp till dagens krav. När den nya förordningen träder i kraft är det däremot inte tillräckligt. Då krävs i stället ett särskilt dataskyddsombud med en starkare oberoende ställning än dagens ombud. 

Läs också Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats Kameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift Allt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås Uppsalahems övervakning granskas – riskerar miljonböter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.